13 Eylül 2024, Cuma

Yargıtay inşaat patronlarını hiç üzmüyor

Patronların Ensesindeyiz Ağı geçtiğimiz hafta 2022/9-837 E. 2023/424 K. Sayılı ve 10.05.2023 tarihli Yargıtay Genel Kurulu kararı ile Yargıtay’ın patronların nasıl yardımına koştuğunu anlatmıştı. Bu karar yerel mahkemelerde devam eden süreçlere de etki etmeye başladı.

İnşaat patronlarının imdadına Yargıtay yetişti

Skandal karar: Bütün işçi alacaklarını zamanaşımına sokacaklar

Rusya’da Tataristan Özerk Cumhuriyeti’ne bağlı Nizhnekamsk şehrinde 2160 Türkiyeli işçi mahsur kaldı. Gemont firması tarafından EP-600 Etilen projesinde çalıştırılmak üzere bir yıl önce Rusya’ya götürülen işçiler son bir aydır iş ile ilişkileri kesilmesine rağmen ülkeye dönememiş ve Patronların Ensesindeyiz Ağı’na ulaşarak mücadele etmeye başlamıştı. Şantiyede mücadele eden işçiler haklarını almış daha sonrasında ise Türkiye’de olup hakkını alamayan Gemont işçileri Patronların Ensesindeyiz Ağı’na ulaşarak mücadeleye başlamıştı.

Mücadele devam ederken diğer yandan da hukuki süreç başlatılmıştı. Yurtdışına kayıtsız şekilde götürülen ve İş Kanununun emredici hiçbir hükmüne bağlı kalınmadan çalıştırılan işçilerinin açtıkları davalar inşaat patronlarına çıkan yüksek tazminatla sonuçlanıyordu. Ancak Yargıtay’ın son çıkarmış olduğu Hukuk Genel Kurul kararı ile bu durum patronların lehine değişti.

Gemont patronu Rus Hukukunun uygulanmasını istedi

Benzer konuda dün görülen Gemont Davasına katılan PE Avukatı ise şunları söyledi;

“Ismarlama bir kararla Yargıtay patronların imdadına yetişti. Bizim davamızda da Rus Hukukunun uygulanması kararı çıktı. Yargıtay’ın geçmişteki içtihatlarına göre bu uyuşmazlıklara Türk hukuku uygulanıyordu. Çünkü özellikle inşaat işçilerinin mutat bir işyeri hukukundan bahsetmek imkansız. Ayrıca patronların bunu istemelerinin sebebi zaten takip etmedikleri dosyaları sürüncemede bırakıp davayı -yabancı hukukta zaten az olan- zamanaşımına sokmak.

Ancak bana kalırsa bu kararı hukuken tartışmanın sınırları var. Bu adlı adınca siyasi bir karar. Patronlar istedi, Yargıtay da uyguladı.

Bir tarafıyla da emekçilerin örgütlü mücadelesinin önemini görüyoruz. Bugün Türkiye’de güçlü ve örgütlü bir işçi sınıfı olsaydı bu kararı alamazlardı. Emekçiler bir an bile “yasada hakkım olan bu zaten, mücadele etmeme gerek yok” dememeli. İş Kanununda emekçilerin mücadelesi sonucu kazanılan hakların da uygulanması bugün de örgütlü mücadelelerine bağlı. Patronların Ensesindeyiz olarak biz bu işin peşini bırakmayacağımızı duyuruyoruz. İşçileri kayıtsız bir şekilde yurtdışına çalışmaya götürüp yasal hiçbir mefhuma uymadan çalıştırıp parasını ödememeyi bu ülkede normalleştirmeyeceğiz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!