25 Ocak 2025, Cumartesi

Tanzanya’dan Türkiye’ye dönen işçilerin mücadelesi devam ediyor

Türkiye merkezli inşaat şirketi Yapı Merkezi’nin Tanzanya’daki demir yolu şantiyesinde çalışan ve yedi aydır maaş alamayan yaklaşık 2 bin işçinin grevi 13. günde (dün) kazanım elde etti, süreç sürüyor.

Patronların Ensesindeyiz’e konuşan işçiler, ödenmeyen maaşlardan ikisinin bugün, birinin perşembe, kalan ikisinin ise eylül ayında verileceğini ve ücretleri hesaba yatırılana kadar kimsenin grevi bırakmadığını ilettiler. Bugün iki maaş tutarında ödeme yapılırsa grev sonlanacak.

“Bizimle dalga geçiyorlar”

Yapı Merkezi firmasının grev öncesi işten çıkardığı işçiler ise alamadıkları maaş, tazminat ve yan hakları için firma önünde direnmeye devam ediyor. Dün Tanzanya’daki grevin kazanımla sonuçlanmasından sonra işçiler firma ile saat 16.00’da toplantı yaptı. Toplantıya dair Patronların Ensesindeyiz’e konuşan işçiler şunları söyledi;

“Bizim aramızda en aşağı alacağı olanın içeride 10.000 doları var ancak bunlar bizimle dalga geçer gibi Ekim ayında ödenecek şekilde 2.000 dolar teklif edip üstüne de bunu kabul edin yoksa bunu da bulamazsınız diyor. Ben kimseden sadaka istemiyorum. Alın terimin karşılığı için buradayım. Alana kadar da buradan ayrılmayacağım.”

Toplantıdan sonra firmaya tepki gösteren işçilere ise polis sertçe müdahale etti. Müdahale sırasında işçilerle beraber firmanın önünde bulunan Patronların Ensesindeyiz Avukatı ise arbedeyi şöyle aktardı;

“İşçi arkadaşlarımız teklifin aslında bir oyalama, yıldırma taktiği olduğunu anladıktan sonra haklı olarak tepki gösterdiler. Bu sırada eylemin başından itibaren patronu korumaya çalışan polisler kapı önünde bekleyen iki işçi arkadaşımıza fiziksel olarak müdahale etmeye çalıştı. Araya biz ve diğer arkadaşlar girdik. Arkadaşlarımızı oradan çıkardık. Ancak benim gördüğüm şu; patron, polis vs. bunlar işçileri yıldırmıyor. Onlar mücadele etmekte kararlı.”

“Patronlara İşçi Bulma Kurumu musunuz, yoksa çalışma koşullarından sorumlu bakanlık mısınız?”

Bugün işçiler Patronların Ensesindeyiz ve Dev Yapı-İş sendikası ile birlikte çalışma bakanlığının önüne gitti. Çalışma Bakanlığı üzerinden yurtdışına çıkarılan işçiler yedi aydır maaş alamadıkları ve kayıtsız bir şekilde çalışmalarından dolayı Çalışma Bakanlığını sorumluluk almaya çağırdı. Yapılan basın açıklamasından sonra Patronların Ensesindeyiz Avukatı ile birlikte şikayet dilekçelerini bakanlığa teslim ettiler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!