DARLANMA - KORKMA | BİZİMLE İRTİBATA GEÇ

Kafe-bar ve kültür-sanat emekçileri ücretsiz izin dayatmasına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi

Patronların Ensesindeyiz Dayanışma, Haberleşme ve Mücadele Ağı’nın yaptığı çağrı ile kafe-bar ve kültür-sanat emekçileri bugün saat 18:00’de Karaköy iskelesinde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Alınan ‘’tedbirler’’ kapsamında ücretsiz izne çıkartılıp, süresiz işsiz kalmış çokça kafe-bar emekçisinin katıldığı basın açıklamasında Espresso Lab, Moc ve Coribou gibi kahve zincirlerinde çalışanların ilgisi yüksekti.

Salgının başından bugüne geçim derdiyle, yaşam kavgasıyla yüz yüze bırakılan müzisyenler, tiyatrocular ve farklı alanlardan Kültür-Sanat emekçilerinin katıldığı basın açıklamasında ‘’Güvencesiz çalışmak istemiyoruz’’, ‘’Pandemi değil, işsizlik öldürür’’ sloganları atıldı.

Yapılan basın açıklamasında emekçilerin ancak ellerinde kalan kişisel eşyalarını satarak yaşamlarını devam ettirdiği, ücretsiz izin zorbalığının son bulması gerektiği vurgulanırken sigortasız işçi çalıştırmanın fiilen sona ermesi, kültür-sanat işçisini koruyan sözleşmelerin yapılması talep edildi.

Açıklamada Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü ise şu sözlerle anıldı; ‘’Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü. İş yerlerinde gördüğümüz taciz şiddeti, maruz bırakıldığımız sömürü, evde gördüğümüz şiddet nasıl gün gibi ortadaysa mücadelenin elzemliği de açıkça ortada. İşsizlikle, açlıkla, binbir çeşit şiddetle tehdit edilmelerine rağmen direnen; yaşam mücadelesi, hak mücadelesi veren, boyun eğmeyen emekçi kadınlara selam olsun!’’

PE Genel Koordinatörü Selahattin Kural yaptığı konuşmada, “son yapılan kısıtlamalar kafe-bar emekçilerini ve kültür-sanat emekçilerini açlıkla karşı karşıya getirmiştir. Buna kimse sesini çıkarmıyor. İktidar her yere kaynak aktarırken bugün hiçbir emekçiye destek verilmiyor. İnsanlar memleketlerine dönmek zorunda kalıyorlar. Buna dur demek için, bugün kafelerde çalışan emekçilerin sesi olmaya geldik” dedi. Bu karanlık tablodan çıkışın tek yolunun örgütlü mücadele olduğunu belirten Kural, kafe-bar emekçilerini, müzisyenleri, kültür sanat emekçilerini dayanışmayı büyütmeye, Patronların Ensesindeyiz dayanışma ağlarında yer almaya çağırdı.

Patronların Ensesindeyiz Dayanışma, Haberleşme ve Mücadele Ağı tarafından yapılan basın açıklamasının tamamı:

Aylardır iş yükünün ve baskının arttığı, iş güvencesizliğinin tavan yaptığı, ücretlerin yerlerde gezindiği koşullarda geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz.

Burada bulunan emekçi kardeşlerimizin büyük bir bölümü sigortalı çalışmak nedir hiç bilmediler. Biraz şansı yaver gidip sigortalı çalışanlarımızınsa pandemi dönemiyle birlikte sigorta primleri yatmamakla kalmadı maaşları da elden verilmeye başlandı. İtiraz ettiğimizdeyse kapı gösterildi. Buna şükredin demeye getirildi.  Ücretsiz izinde olan arkadaşlarımız cirolar bahane edilerek işe geri çağrılmadı.

Salgın öncesinde yaşadığımız sorunlar iş yerleri özelindeymiş ya da o sektöre has sorunlarmış gibi görünebiliyordu. Fakat bugün yaşadığımız sorunların neredeyse tamamı aynıdır.

Bizler beş kişinin yaptığı işi iki kişi yapmaya zorlanan, kameralarla izlendiği için iki dakika soluklanmaya bile fırsat verilmeyen kafe, bar emekçileriyiz. Salgın koşullarında canı pahasına çalıştırıldık. Tuvaletlere kadar tüm iş yerinin temizliğinden ve hijyeninden bile sorumlu tutulduk, tutuluyoruz.

Bizler salgınla beraber enstrümanını, fotoğraf makinasını, kamerasını satarak geçinmeye mecbur bırakılan müzisyenleriz, kültür-sanat emekçileriyiz. Normalimiz sigortasız çalışmak olduğu için salgın esnasında devlet tarafından tanınmadık. Ne yardım aldık ne de işsizlik fonundan yararlanabildik.

Üç kuruş ücretsiz izin parasıyla geçinmenin ne demek olduğunu yaşayarak öğrenmiş olan bizler ‘normalleşme’ ile birlikte döndüğümüz iş yerlerimizde daha düne kadar zaten ücretsiz izne gönderilme baskısıyla, korkusuyla çalıştırılıyorduk. Geçtiğimiz günlerde bakanlığın açıkladığı yeni kısıtlamalar ile birlikte deyim yerindeyse açlığa terk edildik.

Zaten güç bela geçiniyorken salgın yönetimindeki beceriksizlik bize fatura edilmeye çalışılıyor. Faturalarımızı, kredi borçlarımızı, ev kiramızı nasıl ödeyeceğimiz ne patronların ne de siyasi temsilcilerinin umurunda.

Buradan bu karanlık tablonun sorumlularına sesleniyoruz.

• Ücretsiz izin zorbalığı son bulmalıdır. Ücretsiz izin uygulaması insanlık suçudur. Bizi açlığa mahkum edemezsiniz.
  • Kağıt üstünde yasak olduğu söylenen sigortasız işçi çalıştırmak son bulmalıdır. Çalışma günü bir gün bile olsa işçinin sigortası yapılmalıdır.
  • Kültür Sanat işçisini koruyan sözleşmeler yapılmalı, ücretlerin emeğimizin değersizleşmediği bir standartta olması sağlanmalıdır.
  • Tüm emekçi kardeşlerimize çağrımızdır. Yalnız değilsiniz. Gelin örgütlenelim. Gelin dayanışmayı büyütelim!

Patronların Ensesindeyiz

Dayanışma, Haberleşme ve Mücadele Ağı

BU DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Casting ajansları en fazla genç oyuncu adaylarını sömürüyor