11 Aralık 2024, Çarşamba

Haklarımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz

Eskişehir’de Zeytinoğlu grubu bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işyerlerinde çalışan yaklaşık 500 işçi 4 aydır maaşlarını alamıyor. DİSK Birleşik Metal İş Sendikası’nın örgütlü bulunduğu Zeytinoğlu grubuna bağlı işletmelerde çalışan işçiler 26 Eylül günü Eskişehir Valiliği önünde basın açıklaması yaparak ücretlerin ödenmesini ve fabrikaların çalıştırılmasını istediler.

Patronların Ensesindeyiz Ağı olarak bir Entil işçisiyle Zeytinoğlu grubu işçilerinin yaşadığı sıkıntıları ve verdikleri mücadeleyi konuştuk.

Röportajın tamamı:

Lütfen bize sürecin nasıl geliştiğini anlatır mısınız?

-Tabii. Yaklaşık 10 senedir TMSF Entil’i yönetiyor. Geçen sene Temmuz ayında TMSF tekrar Zeytinoğlu Grubuna fabrikayı iade etti. İade gerçekleştiği zaman tabii ki borç durumu da sürüyordu. Yaklaşık 250 Trilyona yakın borçlanma var. Hatta devlet, İzmir’de ki BMC fabrikasında ki kullanılmayan hurdaları da Entil’e devretti. TMSF de daha sonra aradan çekildi ve Zeytinoğlu grubu da bu işin içinden çıkamadı, eksiye düştü.

“İŞÇİLERİN MAAŞI FABRİKANIN BORÇLARINA GİDİYORDU”

-Şirket alanında eksiye düştükçe borçlanmaya girdi. Ve en son gelinen süreçte yaklaşık 4 aydır fabrikada yaklaşık 400 işçi maaşını alamıyor. Bizde buna karşı çıkarak çıkışımızı yaptık.

Peki bu 4 aylık sürecin öncesinde de maaşınızı alamadığınız oluyor muydu?

-Tabi canım. 2018 yılının Temmuz ayında Fabrika Zeytinoğlu Grubuna devredildiği zamandan beri her ay ya eksik, ya da geç yatırılıyordu. Bize hep farklı bahaneler sunuluyordu. Maaşlar yatırılsa bile eksik yatıyordu.

Son yıllarda artık işçilerin ikna edilmesi için arabulucu sistemi devreye sokuluyor. Sizde de bu süreç yaşandı mı?

-Tabii ki TMSF arabulucu ile bizi ikna etmeye çalıştı ama kabul etmedik. Zaten toplu bir şekilde hareket ediyorduk. Zaten biz konuşmak için randevu istediğimizde TMSF bize aylarca randevu vermedi.

Yani TMSF içerisinde bir çekişme oluyor ama sizleri cevap vermiyor öyle mi?

-Tabii bu sırada olan işçiye oluyor. Bize ya olumsuz yanıt geliyor ya da muhattap almıyorlardı. Zeytinoğlu Grubu da bu işin içinden çıkamayacağını, maaşlarımızı ödeyemeyeceğini söyleyince biz de çıkışımızı almak zorunda kaldık. Ama bizim burada ki amacımız sadece tazminatlarımızı alıp geri çekilmek değil. Biz fabrikadaki üretimin devam etmesi için de böyle bir eylem planı hazırladık.

Peki bundan sonraki süreçte ne öngörülüyor?

-Olumlu bir yanıt alana kadar eylemlerimize devam edeceğiz.

Mücadelenizde başarılar diliyoruz.

-Teşekkür ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!