Lezita işçilerinin mücadelesini büyütmek ve dayanışmayı artırmak üzere Nâzım Hikmet Kültür Merkezi ve Patronların Ensesindeyiz Ağı ortak çağrısıyla dün akşam Turgutlu’da bir buluşma gerçekleşti. Turgutlu halkının yoğun ilgisinin olduğu buluşmaya pek çok Lezita işçisi de aileleri ile birlikte katıldı.
Etkinliğin açış konuşmasını Patronların Ensesindeyiz Ağı adına Banu Yıldırım yaptı. Lezita işçilerinin mücadelesinin tüm işçiler adına bir umut olduğunu ve büyütülmesi gerektiğinin vurgulandığı konuşmada Lezita patronu Abalıoğlu’nun yaptıkları ve yıllardır süregelen büyümesi de ifade edildi. Türkiye patronlarının özeti gibi olan bu teşviklerle, emek hırsızlığı ile büyümenin karşısına örgütlü bir işçi sınıfı koymanın zorunlu olduğu vurgulandı.
“İşveren birse biz binleriz. Yaşasın işçi dayanışması”
Açış konuşmasının ardında ilk konuşmayı Öz Gıda İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Hüseyin Zorlu yaptı. Zorlu konuşmasına geceyi düzenleyen Nâzım Hikmet Kültür Merkezi ve Patronların Ensesindeyiz Ağı’na teşekkür ederek başladı. Konuşmasında, “2021 yılında Turgutlu’ya geldik. Bu bölgede Lezita’nın önüne ilk geldiğimizde fabrikanın ne kadar düzensiz bir çevreye ait olduğunu gördük. Lezita patronu kendi fabrikasının etrafına bile özen göstermiyorsa emekçi kardeşlerimizin vay haline dedik. Lezita fabrikasında 26 gün gibi kısa bir zamanda emekçilerimiz sendikamızı seçtiler ve haktan yana oldular. Bu mücadelenin kazanımları da işçilerin ve ailelerinin olacaktı.
Karşımızda öyle çapsız bir patron vardı ki ilk olarak itiraz etti. Mahkeme kapıları açıldı. Mahkeme kapılarında 2,5 yıl emekçi kardeşlerimizi süründürdü. Sendikal hak ihlali yaptı. Sonra sendikamıza dendi Toplu İş Sözleşmesini yapabilirsin. Tabii buna kolay gelmedik. Bir sürü arkadaşımızı işinden ettiler. Hak ve özgürlüklerini engellediler.
Ama durmadık, mücadeleye devam ettik. Biz bu işyerine onlarca yıl emek verdik. Hakkımız olan grev hakkımızı kullanmışız. Bu süreçte karşımızda kolluk kuvvetlerinin şiddetini tüm Turgutlu da memleket de gördü. Lezita grevi önünde sonunda başarıya ulaşacak. Ne olursa olsun biz Abalıoğlu’nu rahat bırakmayız da hiçbir yere de gitmeyiz.
İşveren işçilere her attığı mesajda bizi ayaktakımı ilan ederek işçi düşmanlığı yapmıştır. Biz burda Lezita grevinde 285 gündür gecemizi gündüzümüze kattık. Yağmur çamur demeden direnişi sürdürdük ve sonuna kadar götürmeye niyetlendik. Bunu engellemeye kimsenin gücü yetmeyecek.
Buradan patronların ne mal olduğu dile getirildi. Türkiye işçi sınıfı ne olduğunu biliyor. Biz bu işyerinin kazanımlarını söyleyelim. İlk geldiğimizde asgari ücret alıyordu, gece gündüz çalışıyordu işçiler. Biz a,b,c sendikası demiyoruz. Emekçinin tek sendikası vardır emek ve alınteridir. Başka da hiçbir şey yoktur. Bayramlarda ikramiye, kreş açılmasını, kıdem farkı uygulaması sağladık.
Lezita patronu bu bölge emekçisine, insanına haksızlık etmiştir. Hırsızlık etmiştir. Sermaye bugün hep bana hep bana diyor. Lezita işvereni yüzde 485 kar etmiş. Ama işçiye geldiğinde bir kuruş vermemek için, sendika girmesin diye her şeyi yapıyor. Sözleşmedeki maddeleri fazla buluyor. Sermaye doymuyor, sermayeyi doyuramıyoruz. Bunun önüne geçecek olan ise işçinin ta kendisidir.
Abalıoğlu bizim buradaki konuşmamızdan rahatsız olsun. Zaten başka da yoktur rahatsız olacak. Ben tekrardan Lezita emekçilerini, grevcilerini selamlıyorum. Tüm işçi sınıfını selamlıyorum. Tüm işçileri birlik olmaya davet ediyorum. İşveren birse biz binleriz. Yaşasın işçi dayanışması” diyerek sonlandırdı.
Grevdeki metal işçilerinden Lezita işçilerine dayanışma mesajları
Hüseyin Zorlu’nun ardından Manisa Schneider fabrikasında grevde olan Grev Sözcüsü Evren Hoşgökçen’in Lezita işçileri ile dayanışma mesajı okundu. Gebze’deki Hitachi fabrikasında grevde olan işçilerin yolladığı video mesaj izlendi.
Ardından tüm Lezita işçileri adına Polonez’de, metal fabrikalarında, Çayırhan’da direnen tüm işçilere selam gönderildi.
“Mücadele bize özgüven kazandırdı”
Dayanışma mesajlarının ardından sözü Patronların Ensesindeyiz adına tekstil işçisi Ulviye Uludağ aldı.
“Tekstil işçisiyim. Yıllarımı tekstile verdim. Tekstil işçisi maden işçisi gibidir güneşi görmez. Yetmezmiş gibi türlü hak gaspları.
Zamanında Simo Tekstil’de çalışırken patron bizi kapının önüne koyduğunda ne yapacağımızı başta bilemedik. Hatta patron bizi topladı ben sizin haklarınızı vermeyeceğim dedi açıkça.
Ardından Patronların Ensesindeyiz Ağı ile tanıştık ve birlikte çok güzel bir mücadele yürüttük. 30-40 gün arası fabrika önünde çadır kurduk, direndik. Mücadelemiz kazanımla sonuçlandı. İlk defa Çiğli Organize Sanayi’de bir fabrikada tekstil işçileri haklarını aldılar.
Ama en önemlisi bu mücadele ve Patronların Ensesindeyiz Ağı bize özgüven kazandırdı. Mücadele ettiğimizde neleri başarabileceğimizi gördük. Şu anda organize sanayi içinde işçiler çok daha özgüvenli, haklarına sahip çıkıyorlar. Mücadele bize özgüven kazandırdı.”
Uludağ sözlerini Yaşasın Lezita işçisi, yaşasın dayanışma diyerek bitirdi.
“Sonuç ne olursa olsun mücadeleye devam”
Ardından sözü Lezita işçileri adına Mustafa Taşçı aldı. Taşçı konuşmasında, “Arkadaşlar, biz işçiler ve emekçiler birlik olduğumuzda hiçbir kuvvetin ve baskının karşımızda duramayacağının grev sürecinde görmüş olduk. Demek ki bundan sonrada biz işçiler birlik olduğumuzda patron sınıfına karşı hem daha güçlü hem daha güçlü oluruz hemde patron sınıfı kaybeder. Arkadaşlar bizim kaybettiğimiz bir şey yok sendikalı olduğumuz süreçten greve çıktığımız günden bugüne biz değil Lezita patronu kaybetti. Bakın bizim mücadelemiz sayesinde Lezita patronu ücretleri arttırmak zorunda kaldı. İkramiyeler, altın vermeler bu zamana kadar vermediği banka promosyonlarını vermek zorunda kaldı. Üretimde aksamaların olduğunu işlerin yetişmediğini biliyoruz. Yeni yılda ikramiye sayısının artırılmasının ve zamların yapılmasının konuşulduğunu duyuyoruz. Bunlar biz işçilerin sendikal mücadelesinin kazanımlarıdır.
Arkadaşlar mücadele hepimizin mücadelesi , mücadelemize sahip çıkarsak biz işçiler kazanıyoruz, biz kazandıkça sırtımızdan zenginleşen patronlar kaybediyor. Örneğin arkadaşlar yarın mahkememiz var mahkeme patron lehine karar verebilir bizde mahkeme sonrası sendikamızla beraber belki de içeriye girme kararı alacağız” dedi.
“Bu ülke emekçilerini sattırmayız. Alın terimizi hırsızlara teslim etmeyiz”
Taşçı’nın ardından Türkiye Komünist Partisi (TKP) MK Üyesi Savaş Sarı konuştu. Sarı konuşmasında, “Lezita işçisi kardeşler elinize, emeğinize, mücadelenize sağlık. Bir avuç para babası zenginin, yamyamların, hırsızların nasıl pul olduğunu siz on aya yaklaşan mücadelenizle gösterdiniz. Biz size teşekkür ederiz.
İşçilerin mücadele ile neler başarabileceğinden bahsedecektim ama baktım ve gördüm ki buna gerek yok. Ben size baktığımda Avrupa’da sekiz saatlik iş günü için mücadele eden işçileri görüyorum. Ben size baktığımda 1960’ların ortasında kablo fabrikasında yüzlerce işçinin yürüttüğü mücadele Türkiye’de işçi sınıfına grev hakkını kazandıran işçi Ayşeleri Ahmetleri görüyorum. 15-16 Haziran’da sendika hakkı için fabrikalardan çıkıp sokakları inleten işçileri görüyorum. Sizlere baktığımda Ankara’yı AKP’ye dar eden Tekel işçilerini görüyorum.
İşçilerin örgütlendiğinde, bir araya geldiğinde neleri başarabileceğini gördünüz ve gösterdiniz. Hüseyin ve Mustafa kardeşler söyledi Lezita işçisi kazanacak diye. Aslında Lezita işçisi kazandı. Mücadele sonrası Lezita işçilerinin nasıl işyerinde kazanım elde ettiğini hepimiz gördük. Kendi gücünüzün neleri yapabileceğini gördünüz. Bu birikim altın değerinde Türkiye işçi sınıfı için de böyle.
Bugün Türkiye’de alın teri ile geçinenlere düzen diyor ki sana verilene razı olacaksın. Zaten bunun ötesini istemeye de ne gücün ne casaretin var. Siz bunun böyle olmadığını gösterdiniz. Siz işçi sınıfı mücadelesine hiç azımsanmayacak bir tuğlayı koydunuz. O yüzden cesaretinizi kaybetmeyin. Yarın o mahkemeler kurulur biter ama asıl belirleyenin sizin gücünüz olduğunu asla unutmayın.
Belki bazen diyorsunuz ki bu işçilerle ne yapacağız. Abalıoğlu onca hukuksuzluğu yaparken ve siz direnmeye devam ederken size belki selam bile vermeyen işçileri gördüğünüzde bu işçilerle bu iş bu kadar kolay değil. Her bunu dediğinizde birbirinize bakın, birbirinizin elinden tutun. Ve şunu deyin ne mutlu ki bize onlarca Lezita işçisi, Abalıoğlu’nun onca namussuzluğuna rağmen mücadeleye devam etti. Ne mutlu ki bize onurla, işçi gibi, alnımızın akıyla cesaretle ayaktayız deyin. Ve bilin ki kardeşler biz sizlerin yanındayız. Grev yasağına rağmen greve devam eden metal işçileri yanınızda.
İzlemişsinizdir uçakta bir patron ‘sen benim kim olduğumu biliyor musun, ben paramla bu ülkeyi satın alırım’ diyor. Kardeşler bu memleket emekçilerin, sattırmayız. Bu memlekette alın terimizi de bu hırsızlara teslim de etmeyiz, helal de etmeyiz.”
Sarı sözlerini Lezita işçilerinin onurlu mücadelesini bir kez daha selamlayarak ve kutlayarak bitirdi.
Savaş Sarı’nın konuşmasının ardından Ercan & Gökhan Çağıran şarkıları ile sahne aldı. Türküler büyük bir coşku ile hep birlikte söylendi.
Müzik dinletisinin ardından Lezita işçileri sahneye çıktı ve kendilerine uygun bir biçimde uyarladıkları Geliyoruz Zincirleri Kıra Kıra şarkısını hep birlikte söyledi.
Etkinlik, Lezita işçisi yalnız değildir, işçilerin birliği sermayeyi yenecek, yaşasın sınıf dayanışması, patronların ensesindeyiz sloganları ile sona erdi.