Bil Koleji’nin çeşitli şubelerinde çalışan öğretmenlerin sorunları gündeme gelmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde öğretmenlerine 2.000 TL zam yapması ile gündeme gelen Van Bil Koleji’nden sonra, Birlik Sendikası’na ulaşan Avcılar Bil Koleji öğretmenleri de asgari ücret üzerine kendilerine 2.000 TL paranın elden verildiğini bildirdi. Öğretmenlerle, yaşadıkları sorunlara ilişkin konuştuk.
Merhaba, birçok özel okulda zam oranının yetersiz kaldığına dair bilgi alıyoruz. Bil Koleji de çeşitli şubelerinde öğretmenine düşük ücret vermesi ile duyuldu. Sizin çalıştığınız kurumda durum nedir?
Benim çalıştığım kurumda da benzer açıkçası. Yeni dönemde anlaşırken pazarlıkla kim ne alırsa kâr sayıyor. Ama alınan farklar insani şartlar altında da yeterli olmuyor. Çok küçük rakamlardan bahsediyorum. Yeni dönem sözleşmesinde öğretmenin kıdemi, tecrübe yılı, bölümü esas alınmıyor. Önemli olan yeni dönem için velilerin memnun olması. Öğretmen olarak yaptıklarınızın önemi yok.
Sözleşme sırasında yıl içinde yapılanlar anlatılınca, bunlar temelde olması gerekenler gibi karşılanıyor. Örneğin İlçe Milli Eğitim’e giden sözleşmede haftalık 20 saat karşılığında maaş aldığımız yazıyor. Ama dönem başlayınca da haftalık 40 saate kadar ders verebileceğimiz söyleniyor. Tabi biz sözleşmeyi çoktan yaptığımız ve yeni iş bulmamız sorun olacağı için yönetim tarafından bu çalışma şekline zorlanıyoruz. Hatta bazı öğretmenlere danışman öğretmenlik diye bir görev veriliyor. Öğretmen öğrencinin sınıf içindeki durumlarını veliyi ayda iki kez arayarak bildiriyor. Yaptığımız bu tür ek işler de ücrete tabi tutulmuyor.
Yaşadığınız sorunlara dair okul yönetiminin size karşı tutumu nasıl oluyor? Hakkınız olanı talep ettiğinizde ne gibi cevaplarla karşılaşıyorsunuz?
Okul yönetiminin ciddi manipülasyonları var. Bizlere sürekli olarak işsiz öğretmenler ya da bizden kötü durumda olan okullar gösterilerek olduğumuz durum normalleştiriliyor.
İl ya da İlçe Milli Eğitim müfettişleri geliyor. Onlar bile öğretmenin açığını arama derdinde. Okul defterinde çıkış saati olarak 14.30 görünüyor. Ama biz 17.00’de okuldan çıkıyoruz. Müfettişler bu durumun neden böyle olduğunu sorgulamıyor. Çünkü onun da yönetim tarafında çözümleri var. Bizim resmi olmayan ders programlarımız var. Müfettiş geldiğinde ise resmi programda yazan derslere giriyoruz.
Bunların yanı sıra aldığımız maaşın üstündeki tutar elden zarfla teslim ediliyor. Maaşımızın asgari kısmını bankadan, geri kalan kısmını elden veriyorlar. Bu durumda sigortamız asgari ücret üzerinden yatırılmış oluyor. İşler böyle yürürken de işten çıkarma ya da başka yerde çalışamazsınız gibi sözler sarf ediliyor. Bununla ilgili sorun çıkaran kim varsa tehdit ediliyor. Yani şu sorgulanmıyor; bu öğretmenlerin 20 saat karşılığındaki ücreti bankaya yatıyor ama tüm gün okuldalar. Bazı öğretmen arkadaşlar çıkışlarda etüt yapıyor ya da hafta sonu kurs gibi etütler veriyorlar. Bunların hepsi maaş karşılığı. O da asgari ücret. Maaş bordrosunda da gözüken bunlar. Ama açık olarak kimse sorgulamıyor.
Peki, bu durumun düzelmesi için nelerin yapılması gerekiyor? Okul yönetimine karşı talepleriniz nedir?
Öğretmenleri korkutmaya çalışıyorlar. Sözleşme 12 ay ama biz 11 ay maaş alıyoruz. 1 ay için ücretsiz izin formu dolduruluyor ya da gelip çalıştığın saat sayısını doldurmanı istiyorlar. Haksızlıklardan bir tanesi ise ara tatilde meslektaşlarımız tatildeyken hızlandırılmış ders turu yaptırılması oldu.
Biz insani şartlarda çalışmak istiyoruz. Ev kiram, çocukların masrafları derken geçinemiyoruz. Bu artık çok yorucu oldu. Okulda çalışan öğretmenlerin hakkı olanı vermedikleri için eğitim kalitesi de düşüyor. Bizim ise tüm öğretmenlerle birbirimize destek olmamız ve dayanışma içerisinde bu süreçten sağlıklı çıkmamız gerekiyor.