140 bin metal işçisini kapsayan ve Türkiye’nin en büyük toplu iş sözleşmesi niteliğini taşıyan metal işkolunu kapsayan Grup Toplu İş Sözleşmesi’nin sonuna yaklaşılıyor. İşveren Sendikası MESS ile işçi sendikaları Birleşik Metal İşçileri Sendikası, Türk Metal Sendikası ve Özçelik İş Sendikası’nın yürüttükleri toplu iş sözleşmesi sürecinde grev aşamasına gelindi.
Toplu iş sözleşmesi sürecinde patron tarafını Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) temsil ediyor. MESS’e üye patronlar Türkiye’nin en büyük metal fabrikalarının sahipleri. İstanbul Sanayi Odası’nın verilerine göre ilk 500’de bulunan birçok metal patronu MESS’e üye.
İşçi sendikalarından yapılan açıklamaya göre MESS Genel Merkezi’nde yapılan ilk toplantıda İşveren Sendikası sözleşme yürürlüğünü 3 yıl olarak önerdi. İşçi Sendikaları ise bu öneriyi tamamıyla reddettiklerini bildirdiler.
MESS kazanılmış haklara saldıran bir teklif ile işçi sendikalarının karşısına geldi. MESS, kanunun üzerinde belirlenen kıdem ve ihbar sürelerinin belirlendiği işyerlerinde 1 Eylül 2021 tarihinden sonra işe giren işçiler için kanuni sürelere dönülmesini talep etti. Sendikalar bu teklifin kabul edilemez olduğunu MESS yetkililerine bildirdi.
MESS’le yapılan son toplantıda patronlar emekçilerin ikramiyelerine göz dikti. Ayrıca patronlar deneme süresi ve esneklik maddeleri ile sömürünün cılkını, emekçinin suyunu çıkarmayı hedefliyor.
Yapılan son toplantıda patronlar işçilere önce yüzde 12 ardından yüzde 17 ücret zammı önerisinde bulundular. İşveren örgütü, sosyal ödeme ve ödenekler içinse enflasyon oranında bir artış öngördüğünü işçi sendikalarına iletti.

Metal İşçisi Patronların Ensesinde Gazete’yi indirmek için tıklayın



