Türkiye’nin ilk kadın doğum hastanesi olma özelliğini taşıyan Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi çalışanları, pandemi süreciyle iyice artan sorunlarını Patronların Ensesindeyiz Ağı’na anlattılar. Sağlık Emekçileri Salgın Dayanışma Ağı tarafından yapılan görüşmede emekçiler, hastanede maske sıkıntıları yaşadıklarını, dinlenme odalarının ellerinden alındığını, döner sermayeden ücret almakta sıkıntılar yaşandığını aktardılar.
Yaşadığınız sıkıntıları ve sorunların çıkış kaynağının neler olduğunu kısaca anlatır mısınız?
Ne yazık ki kısaca anlatabileceğimiz sorunlar yaşamıyoruz. İlk düğmesi yanlış atılan bir sağlık sisteminin içerisinde bir yandan hasta tedavisi ve güvenliğini sağlamaya çalışırken bir yandan da hastayı müşteri, hastaneleri işletme, sağlık çalışanlarını robot olarak gören zihniyet ile muhatap olmak zorundayız. Zaten var olan bazı sorunların çözümsüzlüğe terk edilmiş olmasının yanında hastanede de bir takım sorunlar ile karşılaşınca açıkçası bir noktada içinde bulunduğumuz durum dayanılmaz bir hal alıyor.
Giyim parasıyla değil hastane forması, 5 çift çorap bile alamıyoruz
Peki hastane ve pandemi özelinde ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz?
Hastanemizde maske sıkıntısı yaşadık. Gün boyu aynı maskeyi kullanmak zorundaydık. Hatta bazen günlerce. Bu sayı daha sonra ikiye çıktı çok sonrasında ise sayı sınırı kaldırıldı.
Sağlıkçılara pandemi sebebiyle ek ödeme yapılacağı söylendi fakat pandemi, aradan geçen bir yılla beraber hala sürmesine rağmen, ek ödeme 3 ay sonra kesildi. Gerçekten de hakkımızı ödemediler. Ki bizi en çok yaralayan köprüde beklerken yediğimiz soğuk değil, verilen sözlerin tutulmaması oldu. Hatta öncesinde az biraz aldığımız döner sermaye ücreti de kesildi veya tek/çift basamaklı komik rakamlar hesabımıza yattı. Giyim parası adı altında yatan ücret ile değil hastane forması, 5 çift çorap bile alınamaz. Nimete saygısızlık yapmak istemem ama hiçbir zaman düzgün yemek verilmedi desem yeridir. Normal mesaiye geldiğimizde bu sorun göz ardı edilebiliyor ama nöbete geldiğimizi de düşünürseniz bu bizim için ekstra masraf çıkması demek. Nöbetlerdeki idari sorumlu hemşirelerin tavırları ise oldukça nahoş. Göstere göstere tanıdıklarını kayırıyorlar. Pandemi döneminde en çok başımıza gelen olaylardan biri de her sorun veya eksiğin şu an savaş durumu var diyerek üstü örtülmesi. Sahadaki elemanlara asla kolaylık sağlanmıyor, ekstra zorluk çıkarılıyor ama her türlü problemde de bu bahane öne sürülüyor.
Olağan üstü bir durum varsa bunun yükü sağlık çalışanları ve diğer çalışanların üzerine yıkılmamalı
Savaş var derken?
Pandemi. Evet gerçekten de olağanüstü bir durum yaşanıyor fakat olağanüstü durumlarda herkes bir şeylerden feragat etmeli. Biz ailemizi görmedik, en temel insani hak olan izin hakkımız bile kimi zaman alındı fakat tepedekiler kongrelerini erteleme gayretine bile girmedi. Savaş durumu varsa bu savaşın yükü sadece sağlık çalışanları ve günlük yaşantının sürdürülmesi için çaba sarf eden diğer çalışanların üzerinde olmamalı. Hastanede de idaremiz savaş haline kendilerini fazla kaptırmış olmalı ki bize karşı adeta komutan edasıyla yaklaşıyorlar. Birimimizi ziyaret ettiklerinde herkesin onlarla ilgilenmesini bekliyorlar. Buna karşın yüzümüze bakmaya bile tenezzül etmiyorlar kimi zaman. Cerrahi doktorlara ve ameliyathanede çalışan arkadaşlarımıza yapılacak ameliyat sayısı üzerinden baskı kuruyorlar. Artan yoğunluğun servislere ve yoğun bakıma da etkisi oluyor tabiki. Ciddi bir hasta yüküyle karşı karşıya kalıyoruz. Bu arada yoğun bakımımız birçok hastanenin normal servisinden bile geride.
Önceliğimiz hasta sağlığı olduğu için sorunlarımız erteleniyor, ses çıkarana ise mobbing uygulanıyor
Peki siz bu durumlara karşı durmak için neler yapıyorsunuz?
Açıkçası bir şey yapmıyoruz. Önceliğimiz her zaman hasta sağlığı olduğu için sorunları bir kenara bırakıp o an hasta için gerekli tedaviyi uygulamaya çalışıyoruz. Ki kendilerince bir şey yapmak isteyen arkadaşlarımız da direkt veya dolaylı olarak mobbinge maruz kalıyor.
Patronların Ensesindeyiz Ağı’na aşağıdaki iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz:
Tel: 0541 940 0514
E-posta: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/patronlarinensesindeyiz
Twitter: https://twitter.com/pensendeyiz