COVID-19 salgını sebebiyle alınan karantina kararlarından bir tanesi de ilaç mümessillerinin, eczaneler dâhil olmak üzere tüm sağlık kuruluşlarında hekimlere, diş hekimlerine ve eczacılara yönelik ziyaretlerini durdurması olmuştu. Kararın alındığı tarihten itibaren ilaç firmaları tüm çalışanlarını evden çalışma düzenine geçirmişti.
Patronların Ensesindeyiz Ağı’na gelen ihbara göre, bu dönemde Dem İlaç Sanayi ve Ticaret AŞ, merkez ofis çalışanlarını evden çalışma düzenine geçirirken, ilaç mümessillerine ziyaret yapamadıkları için ara ara zorunlu yıllık izin kullandırıyor.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yayımladığı yeni kararlarda ilaç mümessillerinin 15 Haziran itibari ile ziyaretini serbest bırakmış ancak nihai kararı ziyaret verilecek sağlık kuruluşunun ve sağlık personellerinin inisiyatifine bırakmıştı. Bu karara rağmen ilaç firmaları 1 Temmuz tarihine kadar ziyarette bulunmayacaklarını ve o tarihe kadar tüm çalışanlarının özlük haklarının tamamının korunacağını belirtmişlerdi. Ancak çalışanlardan edinilen bilgiye göre, Dem İlaç Sanayi ve Ticaret AŞ, 15 Haziran tarihinden itibaren tüm ilaç mümessillerine sağlık kuruluşlarında aktif olarak çalışma talimatı verdi. Sağlık kuruluşlarından ve personellerinden gelen tepkilerden sonra ilaç mümessillerinin “normal” dönemlerdeki gibi çalışamadığını gözlemleyen Dem İlaç yönetiminin mümessillere şimdi de haftanın
3 günü sağlık kuruluşlarına giderek aktif çalışma, geri kalan 2 günde de yıllık izin kullanma zorunluluğu
getirdiği öğrenildi. Yıllık izin hakkı olmayan mümessillerin izin günü borçlandırıldığı şirkette, işe yeni başlayan mümessillerin bu uygulama ile yaklaşık 2 yıl boyunca resmi olarak kullanabilecekleri yıllık izin hakları da elinden alınmış oluyor.



