5 Kasım 2024, Salı

PE Öğretmen Dayanışma Ağı’ndan öğrencilere öneriler devam ediyor

Patronların Ensesindeyiz (PE) Öğretmen Dayanışma Ağı, karantina günlerinde çocuklarla birlikte yapılabilecek etkinliklere, okunabilecek kitaplara, izlenebilecek filmlere ilişkin haftalık öneriler yapmaya devam ediyor.

FİLM ÖNERİLERİ

Küçük Cadı Kiki

1989 yapımı, film süresi 103 dakika, 4 yaş ve üzeri.

Artık evden ayrılmanın vakti geldi. Evden ayrılırken yanınıza mutlaka alacağınız neler var, bir düşünün bakalım? Kikinin yoldaşları, kapkara bir kedicik, bir radyo ve süpürge.

Siz bu yaşta çocuk evden mi ayrılırmış diye mırıldanırken yanınızdaki arkadaşınız gözleri büyümüş bu müthiş özgürlük tutkusunun büyüsüne kapılmış olabilir. Kiki’nin ben hayatta ne işe yararım sorusuna kulak vermeye başladıysanız değmeyin o tatlı sohbetin keyfine.

“Küçük Cadı Kiki” filmiyle birlikte, evden ayrılmak, kendi başının çaresine bakmak, çalışmak, kendini geçindirmek, vaktinde işini yapabilmek, buluşmaya zamanında gitmek gibi birçok kavramı masaya yatırmanız mümkün. Şımarık zengin çocuklarının üzerine yapışmış burnu büyüklük ve kıymet bilmezlikle yüzleşmek de. Miyazaki’nin olmazsa olmazlarından huysuz ve tatlı ihtiyarlar elbette burada da var. Kiki, önemli hafıza sorunları yaşayan yaşlı bir kadını eşsiz düşünceliliği ve kibarlığıyla mutlu etmeyi başarıyor kolayca.

Gökteki Kale

1986 yapımı, Film süresi 125 dakika, 9 yaş ve üzeri.

Gökteki Kale, Sheeta adlı kız çocuğunun bir grup kötüden kaçarken işçi çocuk Pazu’nun kollarına süzülerek inişiyle başlıyor. Başlarında geçkince bir ninenin bulunduğu korsan grubu hazineler, ordu ise büyülü güçleri ele geçirebilmek için gökyüzünde uçan Laputa adasını arıyor. Sheeta, Laputa’nın yeryüzünde kalan prensesi ve bu yüzden herkes onun peşinde. Üstelik biz dünyalıların ısrarcı argümanı “barışı tehdit ediyor” suçlamasını, Laputa için yapmayı ihmal etmeyerek. Filmi yakın zamanda izlerseniz çocuğunuz değil ama siz ordu içindeki saflaşmayı gülerek ve “yine mi ve burada da mı” diyerek karşılayabilirsiniz. Ama çocuklar, madencilerin yaşadığı bir köyü, madencilerin kötülere karşı Sheeta’yı korurken bir an olsun duraksamayışını, korsanlar iyilerin safına geçerken, ordunun bir türlü iflah olmayışını görecekler. Laputa’ya ait korkutucu robotlar ise, insanların tahmininin aksine savaş için değil, bahçıvanlık için varlar. Ve son hatırlatma; korsanların uçağını müthiş bir kıvraklıkla kullanan kişi, yine bir kadın!

KİTAP ÖNERİLERİ

Bu haftaki kitap önerilerimiz Yazılama Yayınevi’nden.

Sığırcık Hopti- Zelal Özgür Durmuş

Yazılama Çocuk

6 yaş ve üzeri

Tam da bahar mevsimine ve pencerelerimizden kuş izleyeceğimiz zamanlara uygun bir kitapla başlıyoruz: Sığırcık Hopti

Uykucu Sığırcık Hopti bir sabah uyanıyor ve kendisini İstanbul’da yapayalnız buluyor. Bütün arkadaşları göç etmiş ve o uyuyakalmış. Ama mahallenin haşarı kızı Yıldız yardımına yetişiyor ve Acar çocuğun, martının desteğiyle mesaj iletimi başlıyor. Hep birlikte heyecanlı bir maceraya atılıyorlar.

Ucubik- Enrique Perez Diaz (Çev: Yaşmak Pusat Keskin)

Yazılama Çocuk

Bir Küba çocuk kitabıyla devam edelim:Ucubik

“Geldiğimiz yerde her şey bizim için çok kötüydü,” dedi Kurdato.

“İnsanların bizi neden kendi istedikleri gibi davranmamız ya da kendilerine benzememiz için zorladıklarını ve farklılıklarımızı neden kabul etmediklerini, aykırı görünenlere neden bu kadar hoşgörüsüz olduklarını anlamıyorduk.”

Bir eve toplanmış tuhaf, ucube, canavarımsı, kepçe kulaklı, yani “farklı” çocuklar… Hepsinin de ayrı bir hikâyesi var. Ama en sonunda ne diyorlar biliyor musunuz?

“KİM NE DERSE DESİN BİZ BİZİZ!”

Timur ve Arkadaşları- Arkadiy Gaydar (Çev:Hale Yıldırım, Çizen: Selçuk Özel)

Yazılama Yayınevi

Bu haftaki önerilerimiz Sovyet edebiyatından bir gençlik kitabıyla bitirelim: Timur ve Arkadaşları.

Sovyet yazar Arkadiy Gaydar’ın çocuklar için yazdığı Timur ve Arkadaşları, 1940’ta hem Pionerskaya Pravda (Öncü Gerçeği) isimli gazetede hem de Moskova Radyosu’nda yayımlandı. 1941’de kitap olarak yayımlandığında etkisi devasa oldu. Bütün ülkede çocuk “bölükleri” oluşmaya başladı. Pionerskaya Pravda’nın ifadesiyle “Binlerce genç Sovyet öncüsü Timur’u örnek alarak alçak faşistlerle savaşta büyüklerine yardım etmeye” başladı.

Kitapları Yazılama Yayınevi’nin internet sitesinden sipariş verebilirsiniz. Kitapların indirimli olarak da satışa sunulduğunu hatırlatalım.

https://www.yazilama.com/

Bu etkinliğin nasıl yapılabileceğini kısa videodan izleyebilirsiniz.

Etkinlik Önerisi: Renkli düğmeler aynı renkteki kutuya

Yaş grubu: 18-36 ay arası

Gelişimsel etkisi: El-göz koordinasyonu, renkleri ayırt edebilme ve ince motor becerileri.

Malzemeler: Renkli düğmeler, plastik kaplar

Deney Yapalım

Deneyin Adı :Volkan yapalım

 Malzemeler: 

1 yemek kaşığı bulaşık deterjanı

Yarım su bardağı su

2/3 su bardağı sirke

3 tatlı kaşığı karbonat

Boş bir cam şişe

Tepsi

NOT: İstersen oyun hamuru ile cam şişenin etrafını sararak cam şişeni bir volkana benzetebilirsin.

Yöntem: 

Cam şişeyi tepsiye yerleştir.

Cam şişeye önce bulaşık deterjanı ve karbonatı dök.

Su ve sirkeyi karıştır.

Sirkeli suyu dikkatlice cam şişeye dök. Çünkü bu sırada volkan patlamasına şahit olacaksın.

Neler Oluyor?

Malzemeler birbiriyle tepkimeye girerek gaz ve kabarcık çıkışına neden oluyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!