Ankara Keçiören Özel BeşFen Koleji öğretmenlerinin PE Özel Okul Öğretmen Dayanışma Ağı’na aktardıkları sorunlarının ardından, okul patronu bu sorunlara yönelik bir açıklamada bulunmuştu. Bu açıklamanın ardından tekrar bir araya gelerek Dayanışma Ağı’na ulaşan öğretmenler kurumun açıklamalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Bu buluşmaya kurumda çeşitli sürelerde çalışmış olan ve son 3 yıl içerisinde kurumdan ayrılmış olan eski öğretmenler de katıldı. Öğretmenler kurumda yaşanan sorunların sadece bu yıla özgü olmadığını, kurumda çalışanların sürekli sorunlar yaşadığını belirttiler.
BeşFen Koleji ile ilgili ilk haberin yapılmasını sağlayan öğretmenlerden birisi kurumun açıklamasına yönelik şunları söyledi:
“Açıklamada dört kişinin ayrıldığı söyleniyor ama biz beş öğretmen kurumdan ayrıldık bu dönem içerisinde. Açıklamalarında aslında kurumun bizi işten çıkaracağı söylenmiş ama bize bu konuda bildirilen hiçbir şey olmadı. Ayrıca biz noterden ihtar çekince okula gitmedik, aranıp niye okula gitmediğimiz soruldu, ikna edilmeye çalışıldık. Bir de benim anlamadığım “biz kovacaktık, onlar bunu fark edip işten ayrıldılar” demeye çalışıyorlar ama bu sözlerle asıl meseleyi atlıyorlar. Bizim elimizde sözleşmemizi haklı fesih yapacağımız gerekçeler vardı ve biz kuruma noterden ihtarname çekerek bu süreci gerçekleştirdik. İhtarnamede sözleşme başlangıç tarihi ile sigorta giriş tarihinin farklı olmasını, 2 aydır maaş alamayışımızı belirttik örneğin. Patronların Ensesindeyiz Ağı’na BeşFen kolejine dair yaptığımız ihbarın ana meselesi bu idi, okul öğretmenlerine maaşlarını ödemiyor. Bizler de bu nedenle işten ayrıldık.”
Geçtiğimiz aylarda kurumdan ayrılan bir diğer öğretmen ise kurumun “Tüm personellerimiz sözleşmelerini kendi hür iradeleriyle imzalamakta, imzalamadan önce okumakta ve birer örnekleri kendilerine verilmektedir” iddiasına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Kurumun sözleşmelere yönelik açıklamaları da doğru değil. Hiçbir öğretmen imzalanan sözleşmenin bir örneğini alamadı. Ben sözleşmemin bir fotokopisini okuldan ayrılmayı düşünmeye başladığımda, kuruma dilekçe vererek aldım. Başka bir öğretmenimiz kurumdan alamayınca ilçe milli eğitim müdürlüğüne başvurarak aldı sözleşme örneğini. Bir öğretmenimiz ise işe başladıktan 3 ay sonra alabildi sözleşme örneğini. Ne imzalarken rahatça okuyabildik sözleşmeyi, ne de bir örneği bize verildi.”
Öğretmenler sözleşmeyi alamama sorununun sadece kendileri için geçerli olmadığını, kurumda önceki yıllarda çalışan öğretmenlerin de benzer sorunlar yaşadığını belirtti.
“BeşFen’e dair yaptığımız ihbarda kurumda ciddi sayılarda öğretmen sirkülasyonu olduğuna değinmiştik. Bu aslında sadece bizim dönemimizin değil, okulda çalışan öğretmenlerin genel olarak sorun yaşadığını gösterdi bize. Şu an bu buluşmamızda önceki yıllarda bu kurumda çalışan öğretmenlerimiz de var. Onlar da maaş alamama, mobbing gibi benzer sorunlar yaşayarak kurumdan ayrılmışlar ve çoğu şu an alacaklarını temin etmek için kuruma karşı dava açmış bulunmakta.”
Öğretmenlerle gerçekleştirdiğimiz buluşmaya önceki yıllarda BeşFen kolejinde çalışmış olan yaklaşık 15 öğretmen de katıldı. Bu öğretmenlerin çoğu şu an kurum ile mahkemelik olduklarını belirttiler. Onlar da bu yıl okuldan ayrılan öğretmenlere benzer şekilde maaşlarını düzenli alamadıklarını belirttiler. Ayrıca sözleşmelerin birer kopyasının kendi çalıştıkları dönemlerde de öğretmenlere verilmediğini söyleyip, tüm bu iddialarının şu an yürüyen mahkemelerin konusu olduğunu vurguladılar. Bu öğretmenler kendi davalarına konu olan gündemleri şu şekilde aktardılar:
“Ben kurumda dört yıl çalıştım. Tüm bu yılarda çalışanların zararına olan çeşitli uygulamalarla karşılaştım. Maaşlar genel olarak düzensiz yatmaktaydı. Çoğu öğretmen maaşlarını uzun bir süre alamayınca okuldan ayrıldı, 7 maaş içerde olanlarımız var. Hala yıllar önce çalışarak hak ettiğimiz maaşlarımızı alamadık. Maaş meselesi çok sorunluydu. Bizim zamanımızda öğretmenlere yaptıkları maaş antlaşmasına bağlı olarak, asgari ücretten maaşlar banka hesaplarına yatar asgari ücret üzerindeki kısım elden verilirdi. Tabi sigortalar asgari ücretten yapılırdı. Bordrolar ise düzenli imzalatılmaz, birkaç aylık bordro, maaşların sonrasında biriktirilerek öğretmenlere imzalatılırdı. Sözleşmemizde yazanların üzerinde ek derslere girdik, koordinatörlük gibi çeşitli görevler yürüttük ama hiç birinin ek ücretlerini alamadık. Bırakın ek ders ücretlerini, maaşlarımızı tam alamıyorduk ki.”
Kurumda önceden çalışan öğretmenlerin şu an yürüyen davalara konu olan bu sorunları bu dönem okuldan ayrılan öğretmenlerin sorunlarını destekler niyetinde. Ayrıca bu yıl uygulanmasa da kendi çalıştıkları yıllarda öğretmenlere yaz dönemi maaşları gerekçe gösterilerek 10’ar bin liralık senet imzalatıldığını belirten öğretmenler, senet imzalarken bu senetlerin geçici olduğu, eylül gibi işe başladığında senetlerin yırtılacağı taahhüt edilse de daha ileriki aylarda kendilerini tehdit eden bir unsur olarak kullanıldığını şu şekilde ifade ettiler;
“Biz çalışırken senet imzalatılmıştı bize. Aslında sözleşmelerimiz 12 aylık, yaz dönemi çalışmadığımız zamanlarda da maaş almamız gerekir. Ama okul yaz dönemi boşluğunu gerekçe gösterip, bir şey olurda başka okullarla anlaşırsanız gibi bir gerekçe sunarak bizlere 10’ar bin liralık senet imzalattılar. Senetleri eylül ayında yırtar atarız dediler. Ama öyle olmadı. Senetlerin geçerlik tarihi epey uzunmuş ve biz okulla yaşadığımız her gerilimde bu senetler önümüze sürüldü, tehdit edildik. Maaş alamayan öğretmenler bu sorunu dile getirip, maaşlarını istediklerinde veya okuldan ayrılmak istediklerinde senetleri gündeme getirildi, baskı kuruldu. Okulda bir meslektaş ilişkisi değil, öğretmenlerin zayıf yönlerini yakalayıp, öğretmenler üzerinde baskı kurma ilişkisi söz konusuydu.”
Her ne kadar BeşFen koleji öğretmenlerin kuruma yönelik iddialarını yalanlasa da, gerek bu yıl işten ayrılan, gerekse birkaç yıl önce kurumdan ayrılan ve şu an kurumdan alacaklarını temin etmek için dava yoluna başvuran öğretmenler, dava sürecinde de delilleri mahkemeye sunulan iddiaları ile BeşFen kolejindeki emek sömürüsü sürecinin birkaç yıldır yaşandığını ortaya koymaktadır.