11 Aralık 2024, Çarşamba

Özel Gökjet Havacılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde maaş sorunu sürüyor

Büyükçekmece’de yer alan Özel Gökjet Havacılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde çalışan öğretmenler  maaşlarının ödenmemesini gerekçe göstererek bir süre önce iş bırakmışlardı. Öğretmenlerin haklı mücadelesine rağmen maaşların ödenmemesinde direnen patron ise süreci uzatıyor.

Daha önce Patronların Ensesindeyiz (PE) Dayanışma Ağı ile iletişime geçen Gökjet Havacılık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri, okul idaresiyle yapılan tüm toplantıların sonuçsuz kaldığını, en az 3 aydır maaş alamadıklarını ve aralarında 7-8 maaş ödeme alamayanların  olduğunu belirtmiş ve öğretmenler ücretleri tamamen ödeninceye kadar İş Kanunu’nun 34. maddesi gereğince ‘işten kaçınma’ haklarını kullanmışlardı.

Patron gerekçe üretmeye devam ediyor

27/12/2019 tarihinde Özel Büyükçekmece Gökjet Havacılık Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapılan veli toplantısında ise patron Mehmet Sait Yılmaz, ödemelerin yapılmamasını Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelecek olan teşvik ücretlerinin gelmemesine ve satışta olan şirketin onay durumunda olmasına bağladı. Öğretmenler ise gelen teşvik ücretinin mevcut sigorta borçları ve vergi borçlarına verileceğinden dolayı öğretmenlerin yine mağdur durumda bırakılacağını söyleyerek duruma itiraz ettiler. Bunun üzerine ise ödemelerini peşin şekilde ödeyen veliler bu paraların nereye aktarıldığını sorduğunda kaçamak cevaplar vererek konuyu kapatmaya çalışan patron Yılmaz, olası bir iş bırakma durumuna çözüm olarak ise velilerden ikişer bin lira ve geri ödenmek üzere para talep etti.

Bununla birlikte, öğretmenlere olan borçlarına karşılık şahsi senet yazdığını ileri süren ve bunu velilere ileten patronun bu sözlerinin yalan olduğunu söyleyen öğretmenler, kurum üzerine yazılan senetlerin kendilerine verildiğini aktardılar. Toplantının yapıldığı gün velilere maaşların yatacağı söylenmesine rağmen mesai saatinin bitimine kadar beklenmesine rağmen ödeme alamayan öğretmenler ve veliler duruma isyan ettiler.

Daha önce 25/12/2019 tarihinde yapılan veli toplantısında öğretmenlere gün içerisinde bir maaş, cuma günü bir maaş, pazartesi günü ise tüm ödemelerin yapılacağını söyleyen patron, sözünü tutmadı ve toplantı esnasında öğretmenlere karşı olan olumsuz tutumu nedeniyle veli ve öğretmenlerden tepki çekti. Patronun hâl ve hareketlerinden rahatsızlık duyan veliler, öğretmenlerden özür dilenmesini istemesine rağmen bu talepleri de patron tarafından reddedildi.

Bunun üzerine, daha önce okula hakkını aramaya gelen mağdur öğretmen N.G ise okul yönetimi tarafından hakarete uğrayarak okul dışına atıldı. Okul dışına atılan mağdur öğretmen ise patron tarafından çağrılan polise teslim edildi.

Maaşlarımızı alamıyoruz!

Tüm bu haksız uygulamalar sonucunda yaşadıklarına açıklık getiren öğretmenler, hem kendilerinin hem de idari personel olmak üzere yaklaşık 25 emekçinin maaşlarını alamadığını ifade ettiler. Olayların patronun anlattığı gibi olmadığını söyleyen öğretmenler, “Kurucu Mehmet Sait Yılmaz ile birçok kez toplantı yaptık fakat bu toplantılar sonuçsuz çıktı. Maaşlarla ilgili sürekli bir tarih ertelemesi oldu. Son olarak bu sorunu çözmek adına kendisinden bizlere senet yazmasını talep ettik. Şahsi bir senet yazacağını söylemişti fakat bunun da sözünü tutmayarak halihazırda satışta olan şirket adına bizlere senet yazdı” diyerek patronun olayları çarpıtmaya çalıştığını aktardı.

Önlerindeki süreçte, öğrencilerini mağdur etmemek adına ilk karneleri verip sözleşme feshi yapacaklarını ve haklarını yasal yollarla arayacaklarını ekleyen öğretmenler, okulun 6 yıldır faaliyet gösterdiğini, ilk olarak Florya’da açılan daha sonra ise Büyükçekmece’ye taşınan okulun patronu Mehmet Sait Yılmaz’ın, birçok öğretmene aynı sorunu yaşattığı için 6 yıl içinde birçok öğretmeni ya istifa ettirdiğini ya da sözleşmelerini feshettiğini hatırlattı. Okuldan ayrılan birçok öğretmenin de maaş problemi yaşama konusunda kendilerinden farkı olmadığını ve mağdur öğretmenlerin okul ile icralık durumda olduğunun altını çizen öğretmenler, velilerin kendilerine destek olduğunu, şu ana kadar öğrencileri için sustuklarını ancak bunun sonuna vardıklarını da belirtiyorlar.

Maaş vermeyen patron: Mehmet Sait Yılmaz

Adana’da kızının adına bir okul olduğu ve Elazığ ile Batman’daki Boğaziçi Koleji ile de organik bir bağı olduğu bilinen patron Yılmaz’ın, şuan kardeşi Fatma Banu Güler adına yeni bir okul açma hazırlığında olduğu da iddia ediliyor. Öğretmenlerin aldığı duyumlara göre, yeni bir okul açma niyeti taşıyan patronun prestij kaybını bu şekilde giderme planı yaptığı da iddialar arasında. Öğretmenler; “Bizler yarıyılda fesih yaptığımızda birçok öğrenci kaydını bu okuldan aldıracak ve bu sebeple de okul kapanacaktır. Zaten Gökjet ismi hem veliler hem de öğretmenler tarafından uzun zamandır iyi şekilde anılmadığından bu okula öğrenci de öğretmen de gelmeyecektir. Kendisinin öğrencileri aktarma münasebetiyle denk okullarla görüşmeler yaptığı duyumunu aldık. Bu yüzden yeni okulun sinyalleri veriliyor gibi” diyerek maaşlarını alana kadar her tür yasal girişimde bulunacaklarının altını çiziyor.

1 Yorum

  1. Bu dönem orada işe başladım fakat sorunları sonradan öğrendim, Mart ayının yarım maaşını bile hala vermediler, ayrıca devlete ödenek ve teşvik için bile başvurdular mı belirsiz!! Karşımızda telefonlara çıkmayan, bizi muhatap bile almayan ve eğitim yuvasını ticarethaneye dönüştüren bir şahıs var maalesef.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!