Patronların Ensesindeyiz Özel Okul Öğretmenleri Dayanışma Ağı’nın Ankara’nın çeşitli kurumlarında çalışan öğretmenleri olarak, Doğa Okulları’ndaki gelişmeleri en başından beri yakından takip etmekteyiz.
11 ay boyunca ücretlerinin eksik, düzensiz ödendiği süreçte öğretmenler ve diğer eğitim personeli yaşadıkları hak kayıpları ve demoralizasyonun dışında, bazı idari personelin mobbing uygulamaları ile de uğraşmak zorunda kalmışlardır. Yaşadıkları tüm mağduriyetlere rağmen, öğretmenler öğrencilerinin durumlarını gözeterek özveriyle işlerini yapmaya devam etmişlerdir. Aylarca genel merkez tarafından net bir açıklama yapılmamasının yanında, kurumun satılacağı ve ödemelerin yapılacağı gibi yalanlarla öğretmenler oyalanmış, velilere yalan söylenmiş, öğretmenlerin eğitime dair sağduyuları istismar edilmiş ve maddi zorluklarla karşı karşıya bırakılmışlardır. Gelinen noktada, ücretleri ödenmediği için öğretmenler iş bırakma eylemlerini son derece hukuki ve meşru bir zeminde gerçekleştirmeye başlamışlardır. Buna karşın, çoğu okul yöneticisi, öğretmenlerle kurmaları gereken ortaklık ve duygudaşlığı hiçe sayarak, iş bırakan öğretmenleri hedef göstermekte ve meslektaşlarımızı yasa dışı davranmakla suçlamaktadır.
En önemlisi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklaması, özel okul öğretmenlerinin sorunlarına nasıl yaklaştıklarını açıkça göstermektedir. Açıklamada, öğretmenlere yalnızca zaten bilinen yasal hakları hatırlatılmış, dolayısıyla eğitim emekçileri yaşadıkları sorunlarda patron karşısında yalnız bırakılmıştır. Her fırsatta öğretmen kimliğini sahiplenmeye çalışan Milli Eğitim Bakanı, konu öğretmenlerin en temel hakkı olan ücretler söz konusu olduğunda tamamen sessizliğe gömülmüştür. Görünen o ki, Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim ve öğretimle ilgili sorunların takipçisi olmak yerine, bu sorumluluğu yalnızca öğretmenin omuzlarına yüklemek eğilimindedir.
Doğa Okulları’nda yaşanan olaylar yalnızca bu okula özgü olmamakla birlikte, bir Türkiye gerçeğini gözler önüne sermektedir. Bizler, her gün patron baskısına maruz kalan, angarya iş yoğunluğu ile boğuşan, her yıl işsiz kalma endişesi taşıyan, ücretsiz ya da eksik ücretle çalışmaya zorlanan, tazminat hakları ellerinden alınmış, sözleşmelerine dahi erişimi engellenen öğretmenleriz. Haklarımız patronların insafına bırakılarak, ticarethane mantığı ile işletilen kurumlarda öğretmen kimliğimize sahip çıkmak için direniyoruz.
Unutulmamalıdır ki, bu olumsuz koşullarda kişileri çalışmaya zorlamak, kölelik düzeni kurmak anlamına gelmektedir. Öğretmenleri ve diğer personeli bu koşullarda çalışmaya mecbur bırakan, sorunları göz ardı eden herkes bu suça ortaktır. Ücretlerinin tamamı ödeninceye kadar İş Kanunu’nun 34. Maddesi’ne dayanarak derslere girmeyen öğretmenler, öğrencilerinin sömürüsüz bir geleceğe kavuşması için de patronlarına önemli bir ders vermektedir. Öğrencilerin, öğretmenlerinden öğreneceği en önemli ders, hakları için mücadele etmektir. Tüm gün Doga Koleji’nin çeşitli kampüslerinde bulunan öğretmenler bugün itibariyle iş bırakmış, derslere girmeyerek birlikte mucadele etmenin getirdigi güçle velilerle ve kurum çalışanlarıyla dayanışma içinde bulunmuşlardır.
Bizler, mecbur bırakıldığımız tüm sömürü koşullarına direnmeye devam edecek, Doğa Okulları’nda ücretlerini alamayan yaklaşık 8000 öğretmen ve 15000 personelin haklı mücadelesinin takipçisi ve destekçisi olacağız.
Doğa Okulları öğretmenleri başta olmak üzere, sömürüyü reddeden, patronlara boyun eğmeyen tüm öğretmenleri yaşadıkları sorunları Patronların Ensesindeyiz Özel Okul Öğretmenleri Dayanışma Ağı’na ihbar etmeye ve birlikte hareket ederek bu mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz.
PE Ankara Özel Okul Öğretmen Dayanışma Ağı