Doğa Koleji öğretmenlerinin eğitim-öğretim dönemi içerisinde yaşadığı problemler yaz aylarıyla birlikte ivme kazanmış görünüyor. Haziran maaşlarının şimdiye kadar yalnızca yüzde 30’luk bölümü ödenen öğretmenler şikâyetçi ve endişeli durumdalar. Bu duruma özellikle son zamanlarda gerçekleşen öğretmen kıyımları, sıklıkla konuşulan ödenemeyen kampüs faturaları, haciz, icra ve satış iddiaları da eklendiğinde sorunların yalnızca maaş ödemeleri ile sınırlı kalmadığı ortaya çıkıyor. Süreci izleyen DK Öğretmen Komitesi ise öğretmenlerin bu koşullardan çıkışının kendi mücadele deneyimlerini geliştirmek ve komite etrafında çoğalmak ile mümkün olacağının altını çiziyor.
Doğa Kolejlerinde uzun süredir devam eden emek sömürüsü yaz aylarıyla birlikte artış gösterdi. Sözleşmelerine göre her ayın 5’i ile 10’u arasında maaşları ödenmesi gereken Doğa Koleji öğretmenleri, uzun süredir olduğu gibi bu ay da mağdur olmuş durumda. Temmuz ayının sonuna gelinmiş olmasına rağmen maaşlarını alamayan öğretmenler, eğitim-öğretim yılı içerisinde yaz maaşlarının ödenmesi konusunda kendilerine sorun yaşanmayacağını söyleyen patron ve genel merkez yöneticileri tarafından aldatıldıklarını ve sözleşmeler imzalandıktan sonra sorunların yeniden açığa çıktığını ifade ediyorlar. Bu durumu çok önceden tespit eden ve buna dair çalışmalar yapan Doğa Koleji Öğretmen Komitesi ise yaşananların öğretmenler tarafından reddedilmesi gereken bir süreç olduğunu, patron ve temsilcilerinin boş vaatleriyle oyalanmanın değil, örgütlenip dayanışmanın tam zamanı olduğunu vurguluyor.
Öğretmen, Veli ve Çalışanlarda Huzursuzluklar Artıyor
Doğa Koleji öğretmenleri maaşlarını alabilmek için mücadele ederken, şimdi de okullarının satışa konu olduğu iddialarıyla karşı karşıyalar. Öğretmenlerin aktarımına göre, uzunca bir süredir farklı özel şirket ve patronların Doğa Koleji’ni satın alma iddiaları konuşuluyor. Ankara ve İstanbul kampüsleri başta olmak üzere kira, elektrik, telefon, internet vb. fatura ödemelerinin okul tarafından yapılamadığı, okul üzerinde birden fazla haciz ve icra iddiasının olduğu konuşulan kolejde bu durumlar yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde öğretmen ve velilerin kaygılarını daha da arttırıyor. Özellikle bu durumdan yalnızca öğretmenlerin değil, velilerin de fazlasıyla rahatsız olduğu, teşvik ödemelerinde ve okul kitaplarında sıkıntılar yaşandığı iddiaları konuşulmakta. Buna kurumun öğretmen dışındaki çalışanlarının da uğradıkları hak gaspları iddiaları eklenebiliyor.
Son zamanlarda öğretmenlerin sosyal medya aracılığıyla #doğadadeğişenbirşeyyok etiketi ile paylaştığı yorumlarda göze çarpan tepkinin patron ve kurum yöneticilerine yöneldiği de görülüyor. Özellikle, öğretmenlerin yanı sıra velilerin de yaşadığı sıkıntıları paylaşmaları ve öğretmenlerine maaşlar konusunda destek oldukları yorumlarda göze çarpıyor. Bununla birlikte öğretmenler ve mağdur olan diğer çalışanlar sosyal medya aracılığıyla “Doğa Okulları Maaşları Öde” başlıklı bir imza kampanyası başlatmış durumdalar.
PE Özel Okul Öğretmenleri Dayanışma Ağı Yol Gösteriyor
Eğitim-öğretim döneminde gerçekleşen maaşların ödenmemesi ya da bir sadaka veya harçlık verilir gibi yüzde 30’luk kısımlarının ödenmesi, çalışan kazanım ve haklarının gasp edilmesi ve öğretmenlerin şikâyetlerinin ve huzursuzluklarının artışı, öğretmenlerin kendi örgütlenme deneyimlerini oluşturmasına ve bir arada hareket etmek için ortaklaşmalarına sebep olmuştu.
Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Ağı içerisinde bir araya gelip komite kuran öğretmenler birlikte adım atarak açıklamalar yapmış ve öğretmenlerin daha önce ödenmeyen ve geciken tüm alacaklarının verilmesi konusunda çalışmalar yürütmüştü. Bu çalışmalarını yaz aylarında da devam ettiren öğretmenler, kısa bir zaman önce yaptıkları açıklamada “mücadelenin sahiplenilmesi ve ortaklaştırılması” çağrısı yapmış; diğer öğretmenleri komiteye davet etmişti.
Görüşlerini aldığımız PE Doğa Koleji Öğretmen Komitesi öğretmenleri ise maaşların hızlıca öğretmenlere yatırılmasını ve öğretmenlerin tüm mağduriyetlerinin giderilmesini talep ederken, bu durumdan tek çıkış yolunun okulun bir patrondan diğerine satışı ya da geçişi ile değil, öğretmenlerin bir araya gelmesi ve örgütlenmesi ile mümkün olduğunun altını çiziyor.
Doğa Koleji Öğretmen Komitesi, şimdiye kadar tekil/bireysel bir şekilde hareket etmiş zincir okulda çalışan ya da işten çıkarılmış olan ya da franchise okullarda daha düşük maaşlarda çalışmaya mecbur edilen, çift kampüs çalışmaya zorlanıp, komik rakamlara ikna edilen her durumdaki tüm Doğa çalışanı öğretmenlerin bir araya gelmesinin hiç olmadığı kadar önemli hale geldiğini ve kalıcılaşacak birlikteliğin sorunların çözümü için tek reçete olduğunu belirtiyor. Dayanışmanın, ortaklaşmanın özellikle bu evrede gerçekleşmesinin süreci etkileyeceğini, öğretmenlerin yeni eğitim-öğretim dönemine yapacakları en iyi yatırım ve hazırlığın PE Özel Okullar Dayanışma Ağı içerisinde örgütlenmek olacağını ifade ediyor.