Samsun Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi olarak tasarlanan binanın inşaatında işçiler paralarının ödenmemesi sebebiyle eylemdeler. Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Ağı, bu sabah Makro işçilerinin de katılımıyla şantiyeyi ziyaret ederken öğleden sonra paraların yatmaması üzerine işçiler yeniden eyleme başladılar.
Üç aya yakın süredir ücretini alamayan işçiler arasından gurbetçiler, alacakları verilmeden memlekete dönmeye zorlandıklarını ifade ederek dün inşaat halinde olan binanın tepesine çıktılar. Yaptıları eylem yerel basına yansırken taşeron firma işçilerin alacaklarını ödemeyi vaat etti. Gündüz Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Ağı şantiyede işçileri ziyarete gelip taleplerini dinledi. İşçiler öğleden sonra paralarının yatırılacağının vaat edildiğini söylediler, ancak öğleden sonra kendilerine paraların ‘muhasebeci tarafından kaçırıldığı’ söylenince yeniden bina tepesine çıktıklarını duyurdular.
‘UYANIK’ ŞİRKET
Patronların Ensesindeyiz heyetinin ziyaretinde, inşaatta farklı ekiplerden oluşan 56 işçi içerisinde bu soruna tepki gösteren gurbetçi işçilerle görüşüldü. İşçiler, ay başında inşaatın durduğunu anlatarak, “Biz yaklaşık dört buçuk-beş aydır buradayız. Bayrama kadar alacaklarımızı aldık, sıkıntı yaşamadık. İki buçuk-üç aydır paramızı alamıyoruz. Yarın, öbür gün, haftaya, yok iflas oldu, yok ödenek yok devlette, türlü bahanelerle erteleniyor. On beş gündüz boş boş duruyoruz” dediler. Samsunlu ekiplerin evlerine ve başka işlere gittiklerini, gurbetçi olanların kaldığını söylediler.
İşçilerin bağlı olduğu Metehan isimli taşeron şirkete onun üstündeki Uyanıklar isimli şirketin para vermediği öğrenildi. İşçiler, Uyanıklar İnşaat Şirketi’nin sahibinin CHP’li Veysi Uyanık olduğunu bildirdiler. 2002’de CHP’nin Bitlis 1. Sıra milletvekili adayı, 2018 seçimlerinde de Bitlis aday adayı olan Uyanık, 1999-2009 arasında Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, 5 yıl süreyle Formüla 1 Türkiye Yönetim Kurulu Üyeliği, Türk Standartları Enstitüsü Teknik Kurul Üyeliği görevlerinde bulunmuş. Veysi Uyanık’ın sosyal medyada “Biz de milli duruşumuzu bugün tüm dolarlarımızı bozdurarak destek vermeye çalıştık çünkü hepimiz aynı gemideyiz” şeklinde paylaşımları var.
BÜYÜKŞEHİR VE KÜLTÜR BAKANLIĞI GÖRMEZDEN GELİYOR
Ağır iş olduğu için yevmiye usulü çalıştıklarını anlatan bir işçi, “Asgari ücretle memlekette de çalışırız, 1600 yetmediği için buraya geldik” dedi. Alacakları sorulduğunda, kendisinin 8,5 milyar, kiminin 10, kiminin 6 milyar alacağı olduğunu söyledi. Ücretlerin asgari ücret olarak yatırıldığını, geri kalanın elden verildiğini anlatan bir başka işçi “Bize şu anda vaat ettikleri, elden verecekleri olan para. Asgariyi daha sonra yatıracaklarını belirttiler” dedi. Ekim ayından beri asgari ücretlerin de yatırılmadığı, elden verilecek paranın alacaklarının yarısı olduğunu anlatan işçiler, dün söz verilen paranın bunun yarısı olduğunu belirterek, alacaklarının çeyreğinin verileceği söylenip onun da verilmediğine tepki gösterdiler. SSK’ya ücretler yatırılmadığı için şikayet ettiklerini, SSK’nın birkaç gün içinde gelip işçiler oradayken tespit yapacağını fakat işverenin kendilerini göndermek istediğini anlattılar.
Büyükşehir Belediyesi ile Kültür Bakanlığı’nın projede pay sahibi olduğu işçilere hatırlatıldığında, devletin ağır işte asgari ücrete işçi çalıştırmasının zaten yanlış olduğunu belirtiler. Büyükşehir’e sorunlarını dile getirmek için gittiklerinde randevunuz yok diye kapıdan çevrildiklerini, Kültür Bakanlığı’ndan şantiyeye gelen denetçilerinse işçilerin yanına gelmeyip inşaatın arkasından şantiye şefliğine gittiğini anlattılar. İşçiler, Kültür Bakanlığı’ndan gelenlerin kameralara yakalandığını fakat haberde silindiğini de ileri sürdüler. Alacaklarını beklerken yemekhane ve yatakhane olarak kullandıkları barakaların durumunun içler acısı olduğunu ifade eden işçiler devletin ilgisizliğine isyan ettiler.
‘KRİZ GARİBANA VURUYOR, ZENGİNE YÜKSELİYOR
3. havalimanında yaşanan iş cinayetleri, eylemler ve tutuklamalardan söz edildiğinde bunlardan haberdar olduklarını söyleyen bir işçi, daha önce çalıştığı bir inşaatta mimarın şap boşluğuna düşerek vücuduna demirler saplandığı ancak inşaatın devam ettiği örneğini verdi. İş kazalarında işçinin dikkatsizliği bahane edilerek kendilerinin suçlandığını, ölenin umursanmadığından yakınan işçiler “İşçiler olmasaydı bu binalar yükselmezdi, bu zenginler paralarına para katmazdı. Ezilenler işçiler oluyor. Kriz vurdu Türkiye’yi diyorlar. Kriz vurdu mu garibana vuruyor. Kriz yükseldi mi zengine yükseliyor” dediler.
Patronların Ensesindeyiz Dayanışma Ağı adına heyet, işçilere onların gündemini Samsun halkıyla paylaşacağı sözünü verdi. Aralarında Makro işçilerinin de temsil edildiği PE heyeti, işçiler alacaklarını alamazlarsa onlarla birlikte dayanışmayı büyüteceklerini, Makro işçilerinin haftalık çalışmalarında kendi seslerini de duyurabileceklerini ifade ettiler. İşçilerin taleplerini dinledikten sonra PE heyeti şantiye şefiyle de görüştü. Şantiye yetkilileri işçilere alacaklarının verilmesi için uğraştıklarını, alacaklarının tamamının verileceğini ve kısa sürede işin yeniden başlayacağını beyan ettiler. Patronların Ensesindeyiz adına bu sürecin takipçisi olunacağı belirtildi.
ÖDÜLLÜ MÜZE, PARASIZ ŞANTİYE
Samsun Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi, Valiliğin yanındaki binadayken geçtiğimiz yıllarda fiziki yetersizlikler gerekçe gösterilerek kapanmıştı. Samsun Limanı ile Stad arasında kalan 13 bin 214 metrekarelik bir alana dev bir yeni müze binası projesine girilişdi. 65 milyon TL’ye mal olacak projenin finansmanının yüzde 75’i Kültür ve Turizm Bakanlığı, yüzde 25’i Büyükşehir Belediyesi’nce karşılanıyor. Müze, 16. Ulusal Mimarlık Sergisi Ödülleri’nde proje dalında mimari ödülüne layık bulunmuş.
Tam bir yıl önce bugün ulusal basında çıkan haberlerde dönemin Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve şimdi AKP Samsun milletvekili olan Yusuf Ziya Yılmaz projeden “sergi alanları, hediyelik eşya satış yerleri, yeme-içme alanları, toplantı ve eğitim salonlarıyla bir müzeden ziyade sosyal alan” olarak söz etmişti. AVM tarzı müze projesi, “Türkiye’deki en modern ve fonksiyonel müzelerden biri” olarak duyurulmuştu. Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt yüklenici firmayla ilgili “Güçlü bir firma. Daha önceki taahhütlerinde de anlaşılıyor ki zamanında bitirecek” demişti. Nisan ayında çıkan bir haberde ise Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, müzenin kaba inşaatının yüzde 80 oranında tamamlandığı, 2018 sonunda hizmete girmesini planladıklarını açıklamıştı.