Akkuyu Nükleer Santrali’nde faaliyet gösteren taşeron firma IC İçtaş Nükleer ve Endüstriyel Tesisler Yapım A.Ş. bünyesinde çalışan inşaat işçileri ocak ayından bu yana maaşlarına zam alamadıkları için kısa süreli iş yavaşlatma ve iş bırakma eylemleriyle gündeme gelmişlerdi.
Patronların Ensesindeyiz’e ulaşan işçiler geçtiğimiz cuma gününden itibaren şirketin toplu işten çıkarmalara hız verdiğini ve bir hafta içinde 2500 işçinin işten atıldığını belirtirken, işten çıkarmaların devam edeceğini, bir yandan da başka ülkelerden işçi alımlarının yapılacağına dair duyumlarının olduğunu, bazı işçilerin de çalışma koşullarından ve düşük ücretlerle çalışmaktan yoruldukları için çıkmak istediklerini aktardılar.
PE’ye ulaşan ve sesinin duyulmasını isteyen 2 yıldır Akkuyu inşaat sahasında çalışan bir işçinin isyanı her şeyi özetliyor:
“Şirketin küçülmeye gideceği söyleniyor, bu durumda patronların işten çıkarma hakkının olduğunu anlatıyorlar, bizim barınma ve sağlıklı yaşama hakkımız ne olacak? Zaten burada sağlığımızdan olduk bari çocuklarımıza bakabilelim diye kötü muameleye katlandık, şimdi de bize ‘Yedik, içtik paramız kalmadı gidin ne yaparsanız yapın!’ diyorlar, ‘Arabuluculuk’ diyorlar, arabulucuyu görmeden imza atıyoruz. Her yerleri çürük.”
Akkuyu NGS adındaki şirket her fırsatta işçiler ile ilgili konunun muhatabı olmadığını belirterek yaşanan olaylara ilişkin açıklama yapmıyor. Çalışmaya devam eden işçiler ise oyalanmaya devam ediyor. İşçilere sürekli birkaç gün içinde zamların belli olacağına dair telefon mesajları dolaşıma sokulurken, iddialar haziran ayından önce maaş zammının yapılmayacağı yönünde.
Patronların Ensesindeyiz İnşaat ve Kule Vinç İşçileri Dayanışma Ağı olarak patronları uyarıyor, işçilere de çağrımızı yineliyoruz. Emek düşmanlığına gereken cevabı örgütlenerek verebiliriz, Akkuyu işçilerinin yanında patronların ensesindeyiz.




