Her ne kadar aynı gemideyiz, efsaneyiz söylemleri, işe giriş hediyeleri, happy hourlar ile üstü örtülmek istense de Efsane Kasım’lar mevcut çalışma koşullarıyla birlikte düşününce artan iş yükü ve mobbing biz bilişim emekçilerine kara günler yaşatıyor.
Mesaisiz çalışma günümüz olmadan çalışmamıza rağmen hali hazırda ödenmeyen mesai ücretlerimiz bu günlerde artıyor. Daha fazla mesai ve çalışma koşullarından kaynaklanan psikolojik rahatsızlıkların çoğaldığı kara ve yalnız günlerle baş başa kalıyoruz.
Yıllardır halkımıza güzel bir gün olarak sunulan ‘Efsane Cuma’, ‘Beklenen Cuma’, ‘Kara Cuma’, ‘Efsane Kasım’ için çalışan emekçilere ise emek sömürüsü ve hak kayıplarından başka bir şey sunulmuyor. Geceli gündüzlü çalıştığımız emeğimizin sömüren patronlar ise zenginliklerini artırıyor.
‘Efsane Cuma’, ‘Beklenen Cuma’, ‘Kara Cuma’, ‘Efsane Kasım’
Orijinal adıyla “Black Friday” yılın belirli bir döneminde süper indirimler, reklamlar ile insanları etki altına alıp talebi büyütmek için 1940 yılında Amerikan perakende patronlarının buldukları bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Bu günlerde patronlar ellerindeki stokların yenilenmesini istiyor.
‘Efsane Cuma’, ‘Beklenen Cuma’, ‘Kara Cuma’, ‘Efsane Kasım’ gibi isimlerle perakendenin de ötesinde e-Ticaret sektöründe de önümüze çıkmakta. Pandemi ile birlikte e-Ticaret’in etkinliği artarak hayatımızdaki etkisi yadsınamaz boyutlara ulaştı.
‘Beklenen Cuma’, ‘Kara Cuma’ ve ‘Efsane Cuma’ büyük indirimler olarak karşımıza çıkarken, e-Ticaret, IT çalışanları ve pek çok emekçi açısından fazla mesainin zirve yaptığı zamanlar.
2023 Türkiye E-Ticaret Sektörü
Türkiye’de e-Ticaret sektörü, 2023 yılında önemli bir büyüme kaydetmiştir. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, e-Ticaret hacmi bir önceki yıla göre %115,15 artarak 1,85 trilyon TL’ye ulaşmıştır. İşlem sayısı ise %22,25 artışla 5,87 milyar adede yükselmiştir.
E-Ticaretin genel ticaret hacmine oranı 2019 yılında %10,1 iken, 2023 yılında %20,3’e yükseldi. Ayrıca, e-ticaretin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payı %6,8’e ulaştı.
2023 yılında işlem hacmi olarak en yoğun dönem, kampanyaların etkisiyle Kasım ayı oluyor.
Kasım ayında e-ticaret hacmi, yıl genelindeki aylık ortalamaların %50 üstünde seyrederek en yüksek işlem yapılan günler ise 11 Kasım ve 24 Kasım oluyor.
2024 Türkiye E-Ticaret Sektörü Beklentileri
2024 yılı Türkiye e-ticaret sektörü beklentilerine göre sektör, yüksek büyüme oranlarıyla dikkat çekiyor. E-ticaret hacminin 2.3 ila 2.5 trilyon TL arasında bir değere ulaşması beklenirken, işlem sayısının ise 7 milyar seviyesine erişeceği tahmin ediliyor. Bu büyüme oranları, sektörün toplam ticaret hacmindeki oranını %22 ile %24 arasına çıkaracak ve Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payını %7.5 ile %8 seviyelerine yükseltecek.
Artık Yeter
Patronlar her yeni kampanyayla ceplerini doldururken bizleri sokmaya çalıştıkları karanlıklara mahkum değiliz.
Patronların Ensesindeyiz Bilişim Emekçileri Dayanışma Ağı olarak bir araya geldiğimizde kara cumaları aydınlığa çevirebileceğimizi biliyoruz.
Sen de bu günlerde yaşadığın tüm hukuksuzlukları, baskıyı ihbar et! İhbar et ki birlik olalım, sömürüye karşı birlikte mücadele edelim!