İzmir’de birçok yerel belediyede olduğu gibi Karşıyaka Belediyesi’nde de sular durulmuyor. Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş.’de çalışırken 9 Ağustos’ta işten atılan 93 işçinin SGK çıkışları Kod 46 ve Kod 26 ile yapılmış, yaşanan haksızlığın ardından işçiler topluca direnişe geçmişti.
Karşıyaka Belediye’sinde şu an TİS süreci devam ediyor ancak toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki anlaşmazlık nedeniyle bugün grev kararı asılacağı iddia ediliyor.
Patronların Ensesindeyiz Haberleşme ve Dayanışma Ağı’na ulaşan Karşıyaka Belediyesi işçileriyle toplu iş sözleşmesi süreçlerini ve çalışma koşullarını konuştuk.
Merhaba, TİS sürecine işçiler ne kadar dahil ediliyor?
“TİS süreci, genelde birkaç kişinin işçiler adına karar vermesi ve bu verilen kararın dikte edilmesi ile sonuçlanıyor. İşçiler, yapılan ve yapılacak sözleşmelerde kendi iradesini ortaya koyamıyor. Çoğu zaman sözleşmenin imzalandığını dahi bir gece gelen sendika mesajı ile öğreniyor. “
Sendikanın süreci başarılı yönetmediğini düşünüyorsunuz o halde?
“Kesinlik başarıdan söz edilemez. Bir başarı olabilmesi için görüşmelerin işçilerin dahil edildiği bir platformda ve somut durumu göz önünde bulunduracak şekilde yapılması gerekir. Oysa sendika yönetimi mevcut ekonomik durumu , işçilerin istek ve arzularına gözlerini kapamış durumda. “
Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş. işçilerinin işten çıkarıldıkları süreçte sendikanın tutumu ne oldu?
“Aslında, işten çıkarıldığımızda değil işten çıkarılma kararı alındığı sırada, disiplin kuruluna sevk edilen o ana dönmek, buradan cevaplamak gerekir.
Disiplin kurullarında işverenin olduğu gibi işçinin de temsilcileri olup işten çıkarılma oylamasında oy kullanırlar. Hadi diyelim ki, oylamada işçi lehine çıkacak oy sayısı işçinin emek kaybını önlemeye yetmiyor. Bunu bilerek o kurula katılmak mı mantıklı olan yoksa kurulu protesto edip bu süreçte nasıl engel olunacağının yollarını izlemek mi?
İş kanunu Madde 34’e göre işçinin maaşının yatması gereken 20 gün geçtikten sonra işçinin çalışma ödevinden kaçınma hakkı var, biliyorsunuz. Sendika bu 20 günlük yasal süreyi beklemeyerek de çok kritik bir hamle yapmış oldu.
Sendika pasif ve işe yaramayacağına emin olduğu protesto şekilleri ile çıkarılan işçilere sözümona destek oluyor, tabii buna destek mi köstek mi denir, bunu da ben size sorayım.”
Karşıyaka Belediyesi’ndeki maaş krizi devam ediyor mu?
“Evet, maaş krizi devam ediyor. 36 aydır Kent A.Ş. işçileri olarak maaşımız düzensiz ödeniyor ve şu anda Ağustos maaşımız henüz ödenmemiş durumda.”
Karşıyaka Belediyesi’nde çalışma koşulları hakkında neler söylemek istersin?
“Çalışma koşulları, insan doğası ve onuruna aykırı. Hiçbir koruyucu güvenlik önlemi olmadan, hayvan ölülerini (kedi, köpek) almamızı istiyorlar. Tuvaletler ve işçinin dinlenme yerleri fazlasıyla kötü durumda ve saha işçileri her geçen gün fazla çalışmaya zorlanıyor.”