Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin metro inşaatı için anlaştığı taşeron şirketlerden biri olan Göçmen İnşaat’ta çalışan işçiler aylardır yevmiyelerini alamıyorlar. Bu konuyla ilgili muhatap bulamadıklarını belirten işçiler bugün Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne daha önce de geldiklerini belirten işçiler, kendilerine Büyükşehir Belediyesi’nin 16 farklı iştirak firması olduğunu, bahsi geçen Göçmen İnşaat firmasının hangi iştirak firması ile çalıştığının tespit edilmesi için görüşmeler ve yazışmalar yapılacağını, belediyenin bu konuyla ilgili herhangi bir hukuki sorumluluğu olmadığının söylendiğini bildirdiler.
Herhangi bir gelişmenin olmaması ve mağduriyetin her geçen gün artması üzerine işçiler, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne “Alt işveren Göçmen İnşaat tarafından ödenmeyen işçilik ücret ve alacaklarımın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığınca ödenmesi ile ilgili firma hakkında denetim yapılması taleplidir” konulu yazılı başvuruda bulundu. İşçiler ücret alacaklarının ödenmesini ve Büyükşehir Belediyesi’nin Göçmen İnşaat firması hakkında iş yasasına aykırı işlemleri dolayısıyla aralarındaki yaptıkları sözleşme gereği denetim ve teftiş gerçekleştirilmesini talep ediyor.
Yapılan basın açıklamasının tamamı şöyle:
“Bizler lüks konutları, köprüleri, metroları, barajları, yolları yapan inşaat işçileriyiz. Etrafınıza bakıp da gördüğünüz her okulda, evde, hastanede bizim emeğimiz var. Ancak bu emeğin karşılığı olarak bizlere uzun çalışma saatleri altında çalışmayı, düşük ücretleri, şantiyelerde pisi pisine ölmeyi, kötü yemekler yemeyi, pislik içinde uyumayı reva görüyorlar.
Bizler Ankara Büyükşehir Belediyesi için çalışan taşeron firma Göçmen İnşaatın işçileriyiz ve aylardır ücretlerimizi alamıyoruz. Aradan yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen hiçbir açıklama yapmıyorlar. Her konuştuğumuzda bugün yarın vereceğiz diyorlar. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden bu konuyla ilgili bir açıklama yapmasını ve sorunumuzu çözmelerini bekliyoruz. Bugün burada görüşme talep ettik fakat randevu alamadık. Taşeronlarla çalışan belediyeler sürecin hukuki olarak da takipçisi olmalı, işçilerin mağduriyetine engel olmalıdır. Sadece biz değil birçok taşeron işçisi benzer sorunları yaşamaktadır.
Artık yeter!
Bizler sadaka değil alın terimizin karşılığını istiyoruz. Buradan da bir kez daha ilan ediyoruz, tehditlere pabuç bırakmayacağız.
Mücadele edeceğiz ve kazanacağız!
Patronların Ensesindeyiz, belediyeler ve taşeron şirket patronları arasında kalan tüm taşeron işçilerinin sonuna kadar yanında olacak.
Alın terinin karşılığını almak için mücadele eden işçiler kazanacak!”