İzmir merkezli Riskomer İş Sağlığı ve Güvenliği şirketinde çalışan 6 iş güvenliği uzmanı haklarını almak için mücadeleye veriyor.
Patronların Ensesindeyiz Ağı’na ulaşan işçilerin aktardıklarına göre, Riskomer İş Sağlığı ve Güvenliği şirketinde çalışan 6 iş güvenliği uzmanı yapılan düzenlemelerle birlikte ücretlerin neredeyse asgari ücret seviyelerinde kalması ve usulsüz olarak asgari ücretten gösterilen sigorta primlerinin gerçek rakamlar üzerinden yatırılması talebiyle mücadele başlattı.
Patron ve patron temsilcileriyle yapılan bir dizi görüşme sonrasında sigorta primlerindeki usulsüzlüğün giderilmeyeceği ve maaşların ise talep edilen rakamların altında tutulacağı yanıtını alan iş güvenliği uzmanları haklı sebep göstererek işten ayrıldı.
Uzman maaşları asgari ücrete eşitlendi, patron maaşların üzerine yattı
Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zammın ardından iş güvenliği uzmanlarının maaşlarının neredeyse asgari ücrete eşitlendiği belirtildi. Uzmanların, maaşların düzeltilmesi için yaptığı girişimler ise sonuçsuz kaldı.
İş Güvenliği uzmanlarının Temmuz maaşlarının yalnızca asgari ücrete kadar olan kısmı hesaplara yatırıldı. Ağustos ayında yapılan 22 günlük mesailer ise patronun cebinde kaldı. İşten ayrılan işçiler, Ağustos ayında kendi ceplerinden yaptıkları yol masraflarının bile ödenmediğini belirtti.
Patron hakkını arayana kapıyı gösterdi
Yapılan görüşmelerde Riskomer patronu, maaş zamlarını kısmi olarak kabul edeceğini belirtse de ortaya çıkan rakamlarla işçilerin istediği rakamlar arasında ciddi farklar olduğu işçiler tarafından belirtildi. İşçiler, Riskomer patronunun B sınıf iş güvenliği uzmanına aylık 7500 TL maaş teklif ettiğini aktardılar.
Ayrıca sigorta primlerinin gerçek ücret üzerinden yatırılmasını talep ettiklerini ifade eden işçiler, talebin patron tarafından reddedildiğini, tüm çalışanların sigorta priminin asgari ücret üzerinden yatırılacağını aktardı. Bu duruma itiraz eden ve tüm hayatlarını etkileyecek bir usulsüzlüğü kabul etmeyeceklerini belirten uzmanlara ise dilerlerse istifa edebilecekleri cevabının verildiğini belirttiler.
İş güvenliği uzmanları hakları için mücadelede
Bunun üzerine 6 iş güvenliği uzmanı sözleşmelerini haklı nedenle fesih yoluna gitti. Kıdem tazminatı, ödenmemiş maaşlar, yıllık izin ve yol ücretleri bulunan uzmanlara ise Riskomer patronu tarafından kıdem tazminatının asgari ücret üzerinden belirsiz bir vadede parça parça ödenebileceği belirtildi. Bu teklifi kabul etmeyen uzmanlar önümüzdeki günlerde dava açmaya hazırlanıyor.