Hastanelerde sağlık emekçileri Salgın Dayanışma ve Haberleşme Ağı kurulmaya devam ediyor.
Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi ve Adana Şehir Hastanesi’nde çalışan emekçiler pandemi döneminde dayanışmayı büyütmek, yaşadıkları sorunlara karşı birlikte hareket etmek, hastanelerinde salgına karşı alınmayan önlemleri duyurmak için Sağlık Emekçileri Salgın Dayanışma ve Haberleşme Ağı’nı kurduklarını duyurdular.
Dayanışma ağının taleplerinin yer aldığı açıklama şu şekilde:
SAĞLIK EMEKÇİLERİ NEFES ALAMAZ DURUMA GELDİ
Salgının başladığı günden bugüne birçok sağlık emekçisi hastalığa yakalanmış, bir kısmı da hayatını kaybetmiştir. Sonucu tahmin edilen vaka artışları ve ölümlere rağmen, “ülkenin ekonomik çıkarları” insan sağlığından ön planda tutularak yeterli önlemler alınmamış, bunun sonucunda vaka sayıları hızla artmış, kamu hastanelerin kapasitesi yetemez hale gelmiştir. Hastalanan ve hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin sayısının giderek artmasıyla kalan sağlık emekçilerinin çalışma koşulları ağırlaşmıştır. Toplumun gözünde “en yüksek paraları alıyorlar, ölümüne çalışmak zorundalar” algısı yaratılarak da sağlık emekçilerinin halkla mesafesi açılmış, hastalarla sağlık çalışanları karşı karşıya getirilmiş, sağlıkta şiddet giderek atmıştır.
Sağlık emekçileri olarak çalıştığımız hastanelerde karşılaştığımız sorunları birlikte tartışmak, çözmek ve sorunlarla mücadele etmek için Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi ve Adana Şehir Hastanesi’nde Salgın Dayanışma ve Haberleşme Ağını kurduğumuzu ilan ediyoruz.
TALEPLERİMİZ
1- Çalışma saatleri kıdem durumuna göre değil, tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde ve eşit olarak dağıtılmalıdır.
2- İzin günlerinde çalışmaya zorlanan, 36 saate kadar çalıştırılan sağlık çalışanları bulunmaktadır. Atama bekleyen sağlık emekçilerinin derhal görev başına getirilerek çalışma koşulları iyileştirilmelidir.
3- Pandemi kliniklerinde görevlendirilen asistan hekim, hekim dışı sağlık personeline yeterli ve uygun eğitim ve bilgilendirmeler yapılmaması hastaların hayatını tehlikeye sokmakta, sağlık emekçileriyse ilk kez baş başa kaldıkları bir hastalıkla çaresizlik yaşamaktadır. Gerekli bilgilendirme ve eğitimler verilmelidir.
4- Çoğu zaman yemek bile yemeden uzun saatler boyunca çalışmak hepimizi çok yıpratmıştır. Acilen çalıştığımız birimlerde uygun dinlenme süresi ve olanakları sağlanmalıdır.
5- Yemekhanelerde verilen yemeklerin ağır çalışma koşullarımıza uygun, nitelikli ve yeterli miktarda olması sağlanmalıdır.
6- Koruyuculuğu uygun ekipmanların eksiksiz şekilde bütün sağlık emekçilerine temini ve ulaştırılması sağlanmalıdır.
Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Emekçileri Salgın Dayanışma ve Haberleşme Ağı
Adana Şehir Hastanesi Emekçileri Salgın Dayanışma ve Haberleşme Ağı