Yeditepe Üniversitesi’nde çalışan bir akademisyen Patronların Ensesindeyiz ağına süreci şu şekilde aktardı:
“Her sene Mart ayının sonunda yeni yılın zamlı maaşı yatırılırdı. (örneğin, 2019 yılı zamlı maaş tarihi: 30.03.2019) Bu senenin Mart ayında ise herhangi bir zam yapılmadı. YÖK’ün 16 Nisan 2020 tarihinde açıklamış olduğu vakıf üniversiteleri öğretim elemanlarının ücretlerinin devlet üniversitelerindeki muadillerinden az olamayacağı yönündeki kararına rağmen maaşlarda herhangi bir değişiklik yapılmadı. (Devlet üniversitelerindeki maaşlar bizimkinden en az yüzde 50 daha fazla.) Son olarak, önceden başvurulduğu haber verilmeden tüm idari personel ile araştırma görevlileri için kısa zamanlı çalışma ödeneğine başvurulmuş. 29 Nisan 2020 tarihinde tarafımıza şu e-posta atıldı:
“Sevgili Çalışanlarımız;
Tarafınızca da bilindiği üzere, dünya genelinde ve ülkemizde görülen yeni koronavirüs (COVİD-19) salgını nedeni ile tarafımızca Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik” kapsamında kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak üzere başvuruda bulunulmuş idi. İŞKUR tarafından yapılan incelemeler neticesinde başvurumuz kabul edilmiştir.
Bu kapsamda, 03.04.2020 tarihinden itibaren, kısa çalışma yapan çalışanlarımızın kısa çalışma uygulaması süresince çalışılmayan günler için ücretinin İŞKUR tarafından ödeneceğini tarafınıza bildiririz.
NOT: Kısa çalışma ödeneği İŞKUR’a bildirilen kişisel IBAN hesaplarına yatırılacaktır”
Bu süreçte her ne kadar laboratuvar çalışması olan arkadaşlar normal mesailerini yapamasalar da birçok arkadaşımız bölümlerden verilen her görevi (kimi açılardan normal dönemden daha fazla iş yükü olduğu durumlar da mevcut) yapmaya devam etmiştir.
Ancak, normal maaş gününde zamsız maaşın yarısından biraz fazlasının yatırıldığını fark ettik. Buna rağmen, İŞKUR’a Nisan ayında 20 gün çalışıldığı bildirilmiş. Mayıs ve Haziran aylarında ise 15 gün çalışacağımız öngörülüyor. Bu nedenle, bir sonraki ay daha az maaş verileceğini buradan çıkarıyoruz.
Ayın 5’inde gönderileceği söylenen miktar ayın 7’sinde hesaplarımıza ulaştı. Toplamda yatan miktar (zamsız) maaşımızın yaklaşık yüzde 75-80 civarını oluşturuyor. Öte yandan, prim gün sayısı yeterli olmayan arkadaşlar İŞKUR tarafından ödemesini de alamadığından bu ay yarı maaş ile idare etmek durumunda. Bu arkadaşlardan kira vb. giderleri olanlar var.
Son olarak mevcut şikâyetlerimiz sonucu yapılan işlemin rektörlüğün haberi olmadan doğrudan insan kaynaklarından talep edilen bir durum olduğu ortaya çıktı. Şimdilik ne kadar eksik yatırıldığı ile ilgili bilgi toplanıyor. Sonucu ne olur bilemiyoruz. ”