15 Ekim 2024, Salı

H&M Patronunu, Patron Sevdalısı Sendikalarını Uyarıyoruz Ensenizdeyiz.

H&M çalışanları olarak bir süre önce ağır çalışma koşulları, düşük ücret ile fazla çalışma, mobbing gibi nedenler ile Koop İş Sendikasında örgütlendik. Sendika, iyi bir toplu iş sözleşme imzalayacağını, haklarımızı işverenden alacağımızı, fazla çalışmanın sonlanacağı vaadiyle toplu sözleşme masasına bizim yetkilendirmemiz sonucu oturdu.

Ancak işler bizim beklediğimiz gibi gitmedi. Toplu görüşme süreci grev aşamasında geldiği zaman bize itidal çağrısı yapan sendika, toplu iş sözleşmesini bize haber vermeden kapalı kapılar ardında bir gecede imzaladı.

Sendikanın yaptığı açıklamada 2 gün off günümüzün alındığı, ikramiye hakkımızın geliştirildiği ücretimize zam yapıldığı, sosyal ödeme ve ödeneklerimizin geliştirildiği söylendi.

Ancak bunlar koca bir yalan.

Toplu iş sözleşmesinde ilk zam döneminde ücret zammı %3 olarak imzalandı. Aldıkları bu zam çoğu çalışan için ancak sendika aidatını karşılıyor. Asgari saat ücret 11,37 iken imzalanan sözleşme ile brüt saat ücret ise 11,72’ye yükselmiştir. Böylece asgari ücretle full time çalışan biri için aylık net 55 TL artış sağlamıştır. Bu işçinin sendika aidatı ise 70 TL ‘dir.

Part time çalışanlarda bu tutar çok daha düşüktür. Sendika sadece ücrette aylık net 29 TL artış sağlamıştır. Unutulmamalıdır ki bu part time işçilerin sendika aidatı full time işçileri ile aynı yani 70 TL’dir.

Bizler çalışıp, didinip, alınteri dökerken sendika sadece aidatını kurtaracak kadar kötü bir sözleşmeye imza attı. Koop İş Sendikası 2200 sendika üyesi aylık 174 bin TL alıyor. İşçilerin hakkına, ekmeğine patronla birlikte ortak oldular.

2 günlük off uygulamasının 18 Kasım itibari ile başladı. Ancak 2 günlük off’un haftalık çalışma süresinin kısaltılmaması, işverenin istediği zamanlarda kullanılacak olması gibi nedenlerle önemli bir kazanım olmaktan çıktı.

Sendikanın bu tutumu H&M patronlarını cesaretlendiriyor. Sendikanın işçiden yana olmayan tutumundan ve bizlere vadettiği toplu iş sözleşmesinden çok uzakta bir toplu iş sözleşmesi imzalamış olmasından cesaret bulan patronlar, Analık primimizi kaldırmaya kalkıyor.

Bilindiği gibi, işyeri uygulaması haline gelmiş ve patronlar tarafından işçilere uygulanan her sosyal ödeme kazanılmış hak kapsamındadır. Kazanılmış haklarımız, patronun iki dudağı arasında değil. Patron kafasına estiği gibi analık primini kaldıramaz. Kazanılmış haklarımıza sahip çıkmalıyız.

Ayrıca, kadın çalışanlar fazla olsa bile genellikle erkeklerin yönetici yapıldığı H&M mağazalarında kadın çalışanların yaşadığı ağır mobbingin yanında bazı mağazalarda cinsel taciz vakaları ayyuka çıkmış durumda. Mağaza müdürlerinin işçilere uyguladığı cinsel tacize karşı kadın çalışanlar yan yana gelip birbiri ile paylaşınca, çoğu zaman taciz ortaya çıkıyor. Gücümüz birliğimizden gelir. Birlikte oldukça ve yan yana durdukça bu sorunların üstesinden gelebiliriz. Taciz konusunda da bu durum farklı değil.

Bizler, H&M çalışanları olarak bir kez daha uyarıyoruz:

Hem patron yanlısı sendika ağalarının hem de H&M patronunun ensesindeyiz!

Aşağıdaki taleplerimizin Sendika ve Patron tarafından hızlıca karşılanmasını bekliyoruz.

Taleplerimiz:

  • Yapılan toplu iş sözleşmesi ücret zamları, sosyal ödeme ve ödenekler ve diğer düzenlemeler açısından oldukça düşük bir toplu iş sözleşmesidir. Sendikanın işveren ile yeniden toplu pazarlık masasına oturmasını ve toplu iş sözleşmesini tadil etmesini, ücret ve ikramiyelerde sadece sendika aidatını kurtaran değil işçilerin ücretlerini de ileriye götüren bir toplu iş sözleşmesinin imzalanmasını,
  • Kazanılmış hakkımız olan analık primimiz yatırılmasını,
  • 2 günlük off uygulamasının işlevsel olarak kullanılabilmesi için çalışma sürelerinin 45 saatten aşağıya düşürülmesini ve 2 günlük off’un günlerinin işverenin taktirine bırakmayacak şekilde, işçilerin istediği günlerde kullanabilmesi için gerekli düzenlemenin yapılmasını,
  • Kadın çalışanlara uygulanan cam tavan uygulamasının hızlıca terk edilmesini, kadın çalışanların da şirket içerisinde yükselebilmesinin koşullarının oluşturulmasını,
  • İşyerinde, müdürler tarafından arkadaşlarımıza yönelen cinsel taciz vakalarının kadın çalışana zarar vermeden hızlıca araştırılmasını ve gereğinin yapılmasını,
  • İşyerinde cinsiyet, cinsel kimlik ve cinsel yönelime dayalı ayrımcılığa hızlıca son verilmesini,
  • İş kanunun 5. Maddesi uyarınca bütün haklarımız için eşitlik maddesinin full time ve part time çalışanlar için uygulanmasını,

Talep etmekteyiz.

H&M İŞÇİLERİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!