17 Ocak 2025, Cuma

Sağlık çalışanlarının ek ödemelerinde kesinti yapılıyor

Patronların Ensesindeyiz Ağı’yla irtibata geçen bir sağlık çalışanı, son dönemde kamu hastanelerinde çalışanların döner sermaye ek ödemelerinde kesintiler yapıldığını aktardı. Kesintiler sonrasında sağlık çalışanlarının geçim sıkıntısı yaşadığı, geçinebilmek için uzun nöbetler tutulduğu ve çalışanların fazla çalışmaya bağlı olarak sağlığının bozulduğu ifade edildi.

PE Ağı’na ulaşan mesajın tamamı şu şekilde:

“Son aylarda Nazilli Devlet Hastanesi’nde çalışanların ek ödemelerinde sorunlar yaşanmaya başladı. Önce hekim dışı sağlık personeline ek ödeme verilmemeye başlandı. Son iki aydır da hekimlerin döner sermayeleri önce yarı yarıya azaltıldı.  Aralık ayında da hiç verilmeyeceği söylendi. Hekimler tarafından tepki gösterilince de neredeyse dörtte üç oranında azaltılmış olarak verildi. Önümüzdeki aylarda da eskisi gibi döner sermaye verilemeyeceği dillendirilmeye başlandı. Gerekçe olarak hastane idaresinden yapılan açıklamada, gelir getirici işlemlerin az yapıldığı,  hastane doluluk oranlarının az olduğu, giderlerin çok olduğu, Suriyeli hastaların masraflarının döner sermayeden karşılanması, ambulans, evde bakım hizmetlerinin döner sermayeden karşılanması, Karacasu, Bozdoğan entegre hastanelerinin yük olması, Sağlık Bakanlığı tarafından çalışanların maaşa ve emekliliğe yansıyan sabit ek ödeme artışlarının döner sermayeden karşılanması gibi gerekçeler sunuldu.

Çalışanlar kış aylarında olduğumuz için çok yoğun hasta bakıldığı, servislerin ve yoğun bakımların tam kapasite dolu olduğunu, diğer sunulan gerekçelerin yaz ayları gibi daha az hasta bakıldığı dönemlerde de geçerli olduğunu ve hiçbir zaman ek ödemede sorunlar yaşanmadığını, birdenbire ek ödemede bu gibi gerekçelerle sorun yaşanmaya başlamasını inandırıcı bulmadıklarını belittiler. Gün geçtikçe iş yükünün arttığını, mesai ve nöbetlerde çok yoğun çalıştıklarını buna rağmen aldıkları ek ödeme ücretlerinin artması gerekirken giderek azaldığını ifade ettiler. Neredeyse hiç ek ödeme alamayan yardımcı personel geçinebilmek için daha çok nöbet tutmaya ve nöbet sonrası izin kullanmamaya başladı. Uzun ve yorucu nöbetler, tükenmişlik ve insan sağlığıyla ilgili bu alanda hata yapma olasılığını artırmakta ve her gecen gün daha da ağırlaşmakta. Hekimler içinse belki son on yıldır ek ödeme aldıkları için maaşlara artış yapılmadığı için gelirlerinin çoğu ek ödemeye bağlı hale geldi. Ek ödemelerde de artış olmadığı için zaten gelirleri son on yolda giderek eridi. Hayat standartları giderek düştü. Ek ödeme azalmasın diye izin bile kullanamaz hale geldiler.

Toplam gelirlerinin yarısından fazlasını bugüne kadar ek ödemeden kazanan hekimler, özellikle kredi borcu olanlar, son aylarda yaşanan ek ödeme sorunları nedeniyle geçinemez hale geldi. Ek ödemelerin azaltılması ya da verilmemesi önümüzdeki  dönemde sağlık çalışanları arasında hayati önemde krize neden olacak gibi duruyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!